Lars Boom gaat gewoon van start

UTRECHT - Lars Boom rijdt vandaag gewoon de tijdrit in Utrecht. Dat heeft zijn ploeg Astana besloten. Bij de Brabantse renner is een 'abnormaal laag' cortisolgehalte is aangetroffen, wat duidt op een verminderde gezondheid.
De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport waarbij Astana is aangesloten, schrijft in dat geval voor dat een coureur minimaal acht dagen aan de kant blijft.
De internationale wielrenunie UCI gaf eerder al aan dat de startlijst voor de Tour, die vrijdagochtend is vastgesteld, niet meer gewijzigd kan worden.
Alle deelnemers aan de Tour zijn in opdracht van de UCI getest door het onafhankelijke antidopingbureau CADF. Daaruit bleek dat Boom lage cortisolwaarden heeft. De UCI ziet daar geen reden in een renner op non-actief te zetten, maar de MPCC-ploegen hebben afgesproken om iemand in dat geval om gezondheidsredenen voor zeker acht dagen uit koers te halen.
Ploegbaas Aleksandre Vinokoerov dreigde eerder al die regel te negeren. "Of de UCI stelt ons in staat een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start", tekent de Franse sportkrant op uit de mond van de Kazakse oud-renner.
Astana raakte eind vorig jaar in opspraak door een reeks dopinggevallen binnen de ploeg. De broers Valentin en Maksim Iglinski werden betrapt op epo en ook drie renners uit de opleidingsploeg testten positief.
In lijn met de MPCC-regels besloot Astana zich toen terug te trekken voor enkele koersen. De UCI dreigde de licentie van Astana voor de WorldTour in te trekken, maar zo ver kwam het niet. De licentiecommissie besloot in april wel om de ploeg van Vinokoerov onder streng toezicht te stellen.

Verslaggever Rick van Manen over Lars Boom
Wielerploegen komen aan bij Jaarbeurs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.