Van Rouwendaal pakt gedeeld zilver met team WK Zwemmen

SOEST - Sharon van Rouwendaal uit Soest heeft donderdag samen met Marcel Schouten en Ferry Weertman zilver gewonnen bij het team event op het WK zwemmen in open water in het Russische Kazan. Het Nederlandse trio zwom de 5 kilometer in 55.31,2, exact dezelfde tijd als de Brazilianen. Ze moeten het zilver daarom delen. Alleen titelverdediger Duitsland was sneller: 55.14,4.
De zilveren medaille is al de derde voor de Nederlandse equipe tijdens dit WK. Eerder werden Weertman en Van Rouwendaal individueel al tweede op de 10 kilometer. Daardoor plaatsten ze zich ook voor de Olympische Spelen van Rio. "Dit toernooi is nu al heel mooi", aldus coach Marcel Wouda. "Het bevestigt dat we een zeer competitief team hebben."

ACHTERSTAND

Bij het team event werken de ploegen gezamenlijk de 5 kilometer af. De landen starten dertig seconden na elkaar. Wie uiteindelijk de snelste tijd heeft wint. Duitsland lag vanaf het begin aan kop van de wedstrijd.
Bij de eerste boei had Nederland een achterstand van ongeveer acht seconden. Het gat groeide tot een halve minuut, halverwege de wedstrijd. Uiteindelijk kon de Oranje-ploeg nog wel wat goedmaken, maar de Duitsers inhalen bleek niet haalbaar.
"We hebben het gewoon heel goed gedaan", analyseerde Wouda. "We begonnen vandaag met het idee dat we misschien wel eens goud konden pakken, maar we zagen al snel dat Duitsland veel voordeel had van de Amerikanen die voor hun startten. Dan word je tweede en dat is gewoon geweldig."

EINDTIJD

Het duurde lang voordat duidelijk was op welke plek Nederland was geëindigd. Vooral omdat de officiële eindtijd van Brazilië lang op zich liet wachten. "Geen idee hoe het kan dat het zo lang moest duren", aldus Wouda. Misschien was het wel omdat de Brazilianen op het laatste stuk zo'n zeventien seconden goedmaakten. "Ze gingen wel erg hard ja..." De eindtijd van Brazilië bleek uiteindelijk dezelfde als die van Nederland.
Een jaar geleden kroonden Schouten, Weertman en Van Rouwendaal zich nog tot Europees kampioen in Berlijn. Toen moest Duitsland genoegen nemen met brons. Het jaar daarvoor, in 2013, werd Duitsland in Barcelona wereldkampioen. Christian Reichert en Isabelle Härle zaten toen, net als dit jaar, in de winnende ploeg. Rob Muffels was in Kazan de derde Duitser.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.