Dafne Schippers wereldkampioen 200 meter sprint

Schippers kort na passeren van finish.
Schippers kort na passeren van finish. © Karel Delvoye, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Dafne Schippers is wereldkampioen geworden op de 200 meter sprint in Peking. Ze is de eerste Nederlandse vrouw ooit die goud pakt op het WK atletiek.
Na een prachtige eindspurt eindigde de Utrechtse nipt voor nummer twee Elaine Thompson met een tijd van 21.63. Dat is een nieuw Europees record en 0.03 seconden sneller dan Thompson.
"Dit is echt bizar", zei Schippers na afloop van de race tegen de NOS. "Ik had niet verwacht dat het zo'n tijd zou zijn."

ONWEL

Direct na de race raakte Schippers onwel. Ze is met een arts naar een ruimte in het stadion gebracht om bij te komen. Ze was niet buiten bewustzijn. Volgens haar coach Bart Bennema gaat het inmiddels weer goed met haar. "Ze is wel eens vaker duizelig na de 200 meter", zegt hij tegen de NOS. "Ze heeft zich behoorlijk ingespannen."
Het is de tweede keer dat Nederland WK-goud pakt. De eerste gouden medaille werd veroverd door polsstokhoogspringer Rens Blom in 2005.
De 23-jarige Schippers, die eerder in het toernooi al naar een sensationele zilveren plak sprintte op de 100 meter, is nu definitief toegetreden tot de mondiale sprintelite. Ze werd vorig jaar in Zürich al Europees kampioene op de 100 en 200 meter.

HULDIGING

De gemeente Utrecht gaat overleggen met Schippers en haar atletiekclub Hellas over een huldiging. Het is nog onbekend waar en wanneer dat moet plaatsvinden.

Zo klonk het commentaar tijdens de gouden race van Schippers
Reportage bij Schippers' clubgenoten bij Hellas

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.