Nieuw camerasysteem FC Utrecht legt supporter haarfijn vast

UTRECHT - Een nieuw en hypermodern camerasysteem van FC Utrecht wordt zondag in gebruik genomen tijdens de wedstrijd tegen Ajax. In totaal zijn in en rond stadion Galgenwaard 61 nieuwe camera's geïnstalleerd.
Met het zogeheten CCTV-systeem wordt de mogelijkheid gecreëerd om bij rellen of onwenselijke spreekkoren supporters te kunnen identificeren, zowel live als op opgenomen beeld. Voor dat laatste worden met name de Ultra HD-camera's ingezet.
De camera's worden gekoppeld aan een zogeheten video management systeem. Ook de politie kan daardoor de camerabeelden bekijken, beheren en bedienen
Het CCTV-systeem bestaat uit zowel vaste als beweegbare camera's, die zijn voorzien van de nieuwste technieken. Het meest voorname verschil tussen het nieuwe en het oude systeem, is dat er nu een IP-videosysteem is gemonteerd. De minimale resolutie van de camera's is Full HD (1080p) oplopend naar Ultra HD (4K).
De apparatuur is zodanig geïnstalleerd dat bij een defect van een camera het beeld door een nabijgelegen camera kan worden overgenomen. Soortgelijke systemen hangen in het Philips Stadion in Eindhoven, het RheinEnergie Stadion in Köln (Duitsland) en het Allianz Riviera Stadion in het Franse Nice.
"Met de installatie van dit nieuwe systeem behoren we tot de technologische top op dit gebied in Europa", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik van FC Utrecht. "Het is belangrijk om te benadrukken dat het systeem er niet alleen is voor gebruik bij calamiteiten of incidenten, maar juist ook om de in- en uitstroom van publiek tijdens wedstrijden in goede banen te leiden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.