Instellingen

Utrecht: Touropbrengst volgens onderzoekers wat 'zuinigjes'

UTRECHT - De gemeente Utrecht is tevreden over de onderzoeksuitkomsten naar de opbrengsten en kosten van de Tourstart, die vorig jaar zomer in de domstad plaatsvond. Wel stelt de stad dat de Universiteit Utrecht, die net als de gemeente zelf de Grand Départ evalueerde, de economische effecten wat "zuinigjes" presenteert.
In het donderdag gepubliceerde rapport van de UU staat onder meer dat er door de bezoekers in totaal 25 miljoen euro is uitgegeven in de stad en regio Utrecht. "Maar dat is exclusief alle extra hotelovernachtigingen in de maanden na de Tour en toeristen die op de lange termijn naar Utrecht zullen komen," zegt de Utrechtse wethouder Kreijkamp.
Utrecht dacht vooraf dat de Tourstart 30 miljoen euro zou opleveren. De universiteit stelt nu dat dit bedrag niet gehaald is.

MILJOEN BEZOEKERS

In het rapport staat dat er ongeveer 750.000 mensen langs het parcours stonden. De bezoekersaantallen die de gemeente eerder naar buiten bracht lagen veel hoger. "Wij kwamen op een miljoen bezoekers, omdat wij iedereen meerekenden die in de binnenstad was, zoals op de terrasjes," aldus Kreijkamp.
Kreijkamp gaat binnenkort met de gemeenteraad in gesprek over het begrotingstekort van vier ton, waar de gemeente voor moet opdraaien. "De gemeente moet daar een oplossing voor vinden"

"ALTIJD WELKOM"

De gemeente ziet "het objectieve en kwalitatief goede rapport" van de UU vooral als een bevestiging van haar eigen onderzoek. Kreijkamp is trots op de Utrechtse Tourstart en dat smaakt misschien nog wel eens naar meer. "De Tour blijft altijd welkom. De Tourorganisatie heeft genoten, dus wie weet in de toekomst."

"De Tour blijft altijd welkom"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.