RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Deskundigen: 'Dafne Schippers kan een wereldrecord lopen'

UTRECHT - Voormalig atletiektrainer Henk Kraaijenhof denkt dat Dafne Schippers het wereldrecord op de 60 meter indoor kan verbeteren. Dat zegt hij tegenover NOS.nl.

Over iets minder dan een maand zijn de wereldkampioenschappen indoor. De Utrechtse domineert opnieuw de sprintafstand. De twee snelste tijden dit seizoen op de 60 meter staan op haar naam. In Berlijn liep ze zelfs zeven seconden rond. Een evenaring van het dertig jaar oude Nederlandse record van Nelli Cooman.

Kraaijenhof denkt dat de tijd van Cooman er aan gaat en het wereldrecord van Irina Privalova (6,92) misschien ook wel.

Schippers bewees met het evenaren van het Nederlands record van Cooman dat ze zich sterk heeft verbeterd op de korte afstanden. Volgens Jo de Ruiter, bewegingswetenschapper bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, komt dat vooral door haar keuze om zich volledig op de sprint te richten. De Utrechtse atlete trainde voorheen als meerkampster en had daarbij onder meer te maken met de horden, wat een andere manier van starten vergt.

Ook Henk Kraaijenhof is niet verrast door de ontwikkeling van de Nederlandse wereldtopper. De voormalig trainer van onder meer Nelli Cooman en Merlene Ottey is ervan overtuigd dat het nog sneller kan. "In de tijd dat Nelli Cooman dat wereldrecord indoor liep, kon ze van alle dagen voorbereiding maar een paar dagen indoor trainen. Domweg omdat we geen indoorlocatie hadden. Het kost iets meer tijd, maar een wereldrecord is mogelijk."


SOUPLESSE


Bewegingswetenschapper De Ruiter bekijkt de verrichtingen van Schippers op afstand, maar signaleert wel dat de sprintster en haar trainer, Bart Bennema, niet zijn gaan 'halteren': alles op kracht gericht doen waardoor je op het eerste stuk nog meer winst kan boeken. "Dat zou ten koste gaan van haar souplesse, die je nodig hebt in het tweede deel van de race", aldus De Ruiter. "Het lijkt erop dat ze vooral bezig zijn geweest met het technische deel. Dus goed naar voren richten, hoge frequentie en snel grondcontact in de eerste passen."

Of het fameuze wereldrecord van Florence Griffith-Joyner binnen bereik is, durft Kraaijenhof niet te zeggen. "Als we dit jaar eens beginnen met een tijd onder de 10,70. Dat is niet ondenkbaar en dan is het eigenlijk kijken voor de volgende jaren of ze een 10,50 kan lopen. Dan is het gewoon wachten op de goede omstandigheden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht