Meldpunt voor politiegeweld tijdens bekerfinale

PROVINCIE UTRECHT - De officiële supportersvereniging van FC Utrecht heeft een meldpunt geopend waar fans hun ervaringen van afgelopen zondag met de Mobiele Eenheid kunnen delen.
Volgens ooggetuigen heeft de politie na de verloren bekerfinale tegen Feyenoord lukraak mensen met de wapenstok geslagen toen ze op weg waren naar de bussen. Op Facebook schrijft de supportersvereniging dat het alle klachten zeer serieus neemt. De vereniging roept fans op beeldmateriaal te sturen. Op de Facebookpagina zijn ook berichten te lezen dat een zeer beruchte hooligan van Feyenoord in het stadion was ondanks een jarenlang stadionverbod. Volgens FC Utrecht waren er onder de Utrechtaanhang geen supporters aanwezig die er niet hadden mogen zijn vanwege eerder wangedrag.

ARRESTATIES

De fanclub neemt wel krachtig afstand van fans die na de wedstrijd de confrontatie met Feyenoordsupporters, stewards en de politie opzochten. Kort na de wedstrijd werden verschillende aanhangers van FC Utrecht opgepakt.
Ze werden gearresteerd nadat ze hadden geprobeerd een deur in de buurt van de hoofdingang van het stadion te forceren. In totaal pakte de politie bijna 60 Feyenoord -en FC Utrechtfans op.
Ook FC Utrecht zelf heeft geluiden binnengekregen over agressief optreden van de politie tijdens en na de bekerfinale. Volgens projectleider Beker John Hermans is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken. "We nemen wel alle verhalen mee in de evaluatie met de KNVB en de partijen in Rotterdam. We hebben na de finale nog geen contact met ze gehad."

STRAFFEN

FC Utrecht wil ook graag weten hoe het kon dat Feyenoorders sponsors van de club aan konden vallen terwijl ze in een neutraal vak zaten. Volgens Hermans krijgen raddraaiers die na de wedstrijd zélf de confrontatie opzochten met beveiligers een stadionverbod.
Ook de supporters die fakkels naar keeper Kenneth Vermeer gooiden kunnen een forse straf tegemoet zien. Volgens Hermans werd de fouillering niet door eigen stewards, maar door personeel van De Kuip uitgevoerd. "Het is lastig de fakkels te vinden tijdens de fouillering."
Het is niet de eerste keer dat de supportersvereniging in actie komt tegen hard optreden van de politie. Dat gebeurde ook na incidenten bij de Amsterdam ArenA in december 2014. De politie bood een paar weken later excuses aan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.