Komst Vuelta "hartstikke mooi, maar geen Tour"

UTRECHT - Het nieuws dat de start van de Vuelta mogelijk naar Utrecht komt, leidt tot enthousiaste reacties. Zo noemt voormalig burgemeester Aleid Wolfsen het plan "hartstikke mooi".
Toch waarschuwt hij voor té veel enthousiasme. "Het is geen Tour, daar moeten we eerlijk in zijn", zegt Wolfsen tegen RTV Utrecht. "De Tour is een buitencategorie. Maar het is heel belangrijk voor de stad om dit soort evenementen binnen te halen."
Dinsdagmiddag werd bekend dat Utrecht grote kans maakt de Vuelta in 2019 te ontvangen. In augustus gaat een Utrechtse delegatie naar de Vuelta-start in Spanje om te lobbyen.
Volgens Wolfsen, die van 2008 tot 2013 burgemeester van Utrecht was, is de Vuelta in Utrecht goed voor economie en toerisme. "Ik was in Assen toen de Vuelta daar in 2009 startte. Daar zag ik hoe populair de Vuelta is. Het is een groot evenement met een fijn publiek."

HOOGLERAAR SPORT

Ook Maarten van Bottenburg, hoogleraar Sportontwikkeling aan de Universiteit Utrecht, vindt het nieuws positief. "Utrecht heeft na de Tour veel ervaring. Zo'n evenement kan tegen redelijk lage kosten gehouden worden."
Wel zegt ook Van Bottenburg dat de Vuelta kleiner is dan de Tour. "De hele stad kleurde geel en de vraag is wat er bij de Vuelta gaat gebeuren. Maar ik heb een positieve grondhouding."

WIELERBOND

Utrecht maakt een goede kans om de Vuelta daadwerkelijk te krijgen, denkt Marcel Wintels. Hij is voorzitter van wielerbond KNWU. "Als ik zie wat de stad voor elkaar heeft gekregen bij de Tour de France dan ziet het er goed uit. Maar je bent afhankelijk van heel veel factoren. Nederland kan dit soort evenementen goed organiseren, we hebben laten zien hoe grandioos wielerrondes zijn."

KRITIEK

Het nieuws zorgt niet alleen voor positieve reacties. Op sociale media schrijven veel mensen dat ze het na de Tour wel genoeg vinden. Op de Facebook-pagina van RTV Utrecht schrijft Bert van den Broek: "Ik geloof niet dat we daar echt op zitten te wachten? Dat geld moet en kan beter voor andere zaken besteed worden."

Aleid Wolfsen reageert op het Vuelta-nieuws.
Krijgt Utrecht de Vuelta?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.