Waterpolodames mogelijk toch naar Spelen

PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse waterpolosters mogen misschien toch naar de Olympische Spelen volgende maand in Rio. De ploeg van bondscoach Arno Havenga is de eerste reserve en Rusland dreigt geschorst te worden vanwege het dopingschandaal.
Havenga liet dinsdag in De Telegraaf weten dat hij voor de zekerheid alvast een programma voor de nationale ploeg heeft opgesteld indien het IOC de Russen daadwerkelijk in de ban doet.
Het hoofdbestuur van het IOC houdt dinsdag spoedberaad naar aanleiding van de schokkende conclusies in een rapport van de Canadese jurist Richard McLaren over de systematische dopingfraude door de Russen bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014.

UTRECHTERS

Meerdere Utrechtse waterpolosters maken nu alsnog kans op Rio. Zo komt keepster Laura Aarts uit Utrecht, net als Vivian Sevenich, Marloes Nijhuis, Leonie van der Molen en Dagmar Genee. Nomi Stomphorst komt uit Baarn.

KWALIFICATIE

De nummer twee van het WK in 2015 greep eerder dit jaar twee keer naast het olympische ticket. Eerst bij het EK in Belgrado (tweede) en later bij het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda. Door een dramatische nederlaag in de kwartfinales van het OKT tegen Spanje (7-10) was Oranje formeel uitgeschakeld voor Rio 2016.
De Nederlandse ploeg knokte op aandrang van Havenga echter door en stelde voor eigen publiek op karakter alsnog de vijfde plek veilig met twee overwinningen, goed voor een rol als eerste reserve voor het olympisch toernooi.

FIT

Volgens Havenga is zijn ploeg fit genoeg om bij Rio 2016 waardig te kunnen presteren. "Als ik het zo inschat zitten we op zeventig procent van ons kunnen. Mentaal zijn we in elk geval frisser dan we ooit hadden kunnen zijn. We hebben straks helemaal niets te verliezen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.