Van Dijk goud waard voor Van der Breggen

PROVINCIE UTRECHT - Ellen van Dijk heeft een belangrijk aandeel gehad in de eerste Nederlandse gouden medaille in Rio. De wielrenster uit Woerden was voor winnares Anna van der Breggen van onschatbare waarde. Van Dijk domineerde de eerste 100 kilometer van de wegwedstrijd. Ging regelmatig in de aanval en reed in haar eentje het halve peloton naar huis. "Dit team won een gouden medaille vandaag", reageerde Van der Breggen na afloop dan ook op Twitter.
Toen de taak van Van Dijk er op zat ging Marianne Vos in de aanval. De Olympisch kampioene van vier jaar geleden slaagde er echter niet in haar titel te verdedigen. Ze zat nog wel in de beslissende ontsnapping, maar kon het tempo niet bijhouden. In de kopgroep zaten ook Annemiek van Vleuten en Anna van de Breggen. De Gelderse Van Vleuten, met haar roots in Vleuten, demareerde in de slotklim samen met de Amerikaanse Mara Abbott. In de afdaling wist ze de Amerikaanse te lossen. Het goud leek voor het grijpen voor Van Vleuten tot ze in de afdaling gruwelijk ten val kwam.

ONZEKERHEID


Van de Nederlandse deelneemsters aan de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen, passeerde Ellen van Dijk als laatste de plek waar Annemiek van Vleuten tegen de grond ging. "Ik zag een ambulance met gillende sirenes. En bondscoach Johan Lammerts stond erbij. Het zag er verschrikkelijk uit", aldus de Woerdense. "Je hebt geen oortjes, je weet helemaal niets. En ik kon niet zien wie het was. Gelukkig kreeg ik direct na de race van Wout (Poels) en Bauke (Mollema) de laatste stand van zaken te horen. Het was een opluchting toen ik hoorde dat ze bij kennis was. Van Vleuten werd met een zware hersenschudding en een paar scheurtjes in haar wervelkolom naar het ziekenhuis gebracht.
Abbott slaagde er in haar eentje niet in om stand te houden. Driehonderd meter voor de finish werd ze ingelopen door Van der Breggen, Emma Johansson en Elisa Longo Borghini. Voor Van der Breggen was dat het moment om de eindsprint in te zetten. Daarmee verraste ze de Zweedse Johansson en was er toch nog goud voor Nederland. "Zoveel emoties als op een dag van vandaag passen niet in één tweet!" reageerde Van Dijk op Twitter.
De tactiek van de Nederlandse vrouwen klopte zondag. "We voelden elkaar goed aan", vond Van Dijk. "Fijn dat ik er mijn aandeel weer in heb gehad." Vier jaar terug deed Van Dijk ook veel werk voor Marianne Vos, die in Londen de olympische wegwedstrijd won. Woensdag komt ze nog in actie in de individuele tijdrit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.