Kerstholt blij met uitspraak, "maar rentree is onwaarschijnlijk"

UTRECHT - Niels Kerstholt is blij met de uitspraak van de Europese Commssie, over deelname van schaatsers aan niet door de internationale bond erkende schaatsevenementen. De ISU wil schaatsers die wel deelnemen aan dat soort wedstrijden levenslang schorsen. De voormalig topshorttracker uit Utrecht voert al tijden samen met Olympisch kampioen van 2010 Mark Tuitert actie om die deelname af te dwingen.
In een dinsdag naar buiten gebrachte verklaring stelt de EC dat het de ISU er niet gaat om de hoge normen in de sport te handhaven, maar vooral om zijn greep op het hardrijden op de schaats de houden. De commissie vindt dat de bondsregels de commerciële ruimte voor schaatsers buitensporig beperken. Bovendien, zo stelt de EC, kunnen nieuwe partijen daardoor geen alternatieve internationale wedstrijden organiseren omdat ze geen topschaatsers kunnen aantrekken.
"Dit is heel goed nieuws", zegt Kerstholt. "Er komt nu meer vrije marktwerking. Dat is een grote overwinning voor de schaatsers." Kerstholt en Tuitert willen dat topschaatsers kunnen deelnemen aan zogenoemde ice derbywedstrijden, waarbij schaatsers op eenindoorbaan wedstrijden rijden waar toeschouwers op kunnen gokken. Of de uitspraak leidt tot een rentree van Kerstholt op de schaatsbaan, is nog niet duidelijk. "Die kans klein. We weten niet hoe lang het duurt voordat Ice Derby daadwerkelijk georganiseerd gaat worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.