Instellingen

Légion d'Honneur voor burgemeester Van Zanen

Van Zanen tijdens de start van de Tour in Utrecht.
Van Zanen tijdens de start van de Tour in Utrecht. © ANP
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht krijgt, zo heeft de president van Frankrijk besloten, de onderscheiding van 'Chevalier dans l'Ordre nationale de la Légion d'Honneur'. Hij ontvangt hem onder meer voor zijn inzet tijdens de Tour de France, die vorig jaar in Utrecht startte.
Van alle nationale Franse onderscheidingen is dit Legioen van Eer de meest prestigieuze. Dat heeft de Franse ambassade in Nederland laten weten.

WAARDEVOL

"Als burgemeester van Utrecht is de heer Van Zanen onder andere een zeer
gesprekspartner van de ambassade geweest tijdens de voorbereiding van de Grand Départ van de Tour de France in zijn stad, in juli 2015'', meldt de ambassade. "Bovendien speelde hij, in de marge van dit evenement, een grote rol in de lancering van het Frans-Nederlands economisch jaar."
"De president van Frankrijk heeft daarom besloten de heer Van Zanen te onderscheiden voor zijn belangrijke bijdrage aan de goede relatie die bestaat tussen Frankrijk en Nederland."

VEREERD

Van Zanen laat RTV Utrecht in een reactie weten blij te zijn met de onderscheiding. "Ik ben zeer vereerd, maar ik realiseer me onmiddellijk dat die eer toekomt aan al die vrijwilligers, aan alle mensen die verzonnen hebben dat de Tour de France hier heen kwam, m'n ambtsvoorgangers en iedereen die aan dat geweldige evenement heeft bijgedragen."
De VVD'er krijgt de onderscheiding op dinsdag 15 november uit handen van de ambassadeur van Frankrijk in Nederland, Philippe Lalliot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.