Van Basten: "Voetbal niet anders, maar eerlijker door videoscheids"

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - De videoscheidsrechter zal het voetbal eerlijker maken, maar het in de kern niet veranderen. Dat zei Marco van Basten die bij wereldvoetbalbond FIFA verantwoordelijk is voor technische ontwikkelingen in de sport.
Voetbal zal hierdoor niet veranderen", legde de Utrechter maandag uit aan de vooravond van een nieuwe test met de videoscheids bij de vriendschappelijke interland tussen Italië en Duitsland in Milaan. "Ik hoop dat voetbal eerlijker wordt. Dat is het enige wat we willen bereiken."

PROEF

In maart keurde de IFAB, de instantie die de spelregels in het voetbal beheert, een proef goed om met videoscheidsrechters belangrijke momenten te bekijken. Er zijn al testen geweest in Nederland, Australië, Brazilië, Duitsland, Italië, Portugal en Amerika.
De eerste test tijdens een interland werd uitgevoerd bij de vriendschappelijke wedstrijd tussen Italië en Frankrijk in september van dit jaar. Björn Kuipers was toen de scheidsrechter op het veld. Bij twee situaties riep de Nederlandse arbiter toen de hulp van de videoscheidsrechter in.

CORRIGEREN

De twee videoscheidsrechters kunnen bij spelbepalende momenten als doelpunten, strafschoppen en rode kaarten de scheidsrechter adviseren of corrigeren. Later moet er ook een proef komen waarbij de scheidsrechter zelf langs het veld de camerabeelden kan terugkijken. Dan kan bij deze wedstrijd niet.
"Het zal even duren totdat spelers en arbiters er aan zijn gewend, maar ik ben ervan overtuigd dat het goed zal gaan", aldus Van Basten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.