Kelderman als kopman naar Tour Down Under

VEENENDAAL - Als kopman van Team Sunweb begint voor Wilco Kelderman dinsdag in de Tour Down Under een nieuw wielerleven. Een nieuwe werkgever, een nieuw shirt: het geeft de Veenendaler de prikkel die hij meende nodig te hebben. "Ik heb weer het gevoel dat ik erin kan vliegen", zei Kelderman onlangs al bij de teampresentatie.
Kelderman mag bij zijn nieuwe ploeg in een aantal koersen voor zijn eigen kans gaan. Behalve in de Tour Down Under geldt dat ook voor de Ronde van Romandië, de Ronde van Polen en, als alles normaal verloopt, de Ronde van Spanje. "In die wedstrijden wil ik, net als in de Giro trouwens, echt goed zijn." In de Giro zal hij echter in dienst rijden van Tom Dumoulin. "Dat is niet gek, Tom is een stapje verder dan ik", aldus Kelderman.
Kelderman debuteerde in 2012 als profrenner in de Tour Down Under, een koers die hij als 21e afsloot. In de door zijn ploeggenoot Tom-Jelte Slagter gewonnen editie van 2013 volgde de zesde plaats, waarna Kelderman de jaren erna een ander programma reed. Na sterke optredens in de Giro (zestiende en zevende) en Vuelta (veertiende) moest in 2015 en 2016 in de Tour de France zijn piek liggen. Twee keer ging het mis door valpartijen.
Dit jaar komt Kelderman niet aan de start in de Tour. "Maar dat vind ik niet erg. Het is twee keer niet geworden wat ik ervan gehoopt had. Door valpartijen, daar heb je geen grip op. De Giro vind ik ook een mooie koers en met een rol als helper heb ik geen moeite. Ook al omdat je bij deze ploeg weet dat je er later iets voor terugkrijgt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.