NOS: bericht over spreekkoor FC Utrecht-fans was een misser

UTRECHT - De NOS heeft spijt van de berichtgeving over de spreekkoren van FC Utrecht-supporters.
Een deel van aanhang zong tijdens de uitwedstrijd onder meer "de Joden gaan eraan" en "wie niet springt is een Jood", verwijzend naar de wedstrijd tegen Ajax komende zondag. De NOS berichtte hierover en andere media namen het over.
Hoewel FC Utrecht meteen afstand nam van de teksten, vond de supportersvereniging de aandacht overdreven. Voorzitter Teun den Hartog wees erop dat Ajacieden zichzelf Joden noemen en dat dit al jaren wordt gezongen in voetbalstadions.

CONTEXT

Achteraf vindt ook de NOS de berichtgeving ongelukkig. "Wij hebben dit niet goed gedaan. De wedstrijd was laat, de uitzending liep al en er is onvoldoende over nagedacht, maar dat doet er allemaal niet toe. We hebben het te zwaar aangezet en we hebben de context weggelaten", stelt de NOS.

MISSER

"We hadden die tekst niet moeten losknippen en letterlijk moeten nemen. En als je dit onderwerp aansnijdt moet je er bij vertellen dat de Utrecht-fans dezelfde geuzennaam gebruikten die vol trots door Ajax-supporters wordt gehanteerd. Dit was selectieve verontwaardiging van onze kant. Een misser."

OPPERRABBIJN

De Joden-leuzen zijn niettemin tegen het zere been van opperrabbijn Binyomin Jacobs. "Ik weet heus wel dat ze hiermee niet de joodse gemeenschap willen kwetsen, maar het gebeurt onbewust toch."
Rabbijn Jacobs maakt het niet uit wie de leuzen zingt en waarom. Hij merkt vooral dat het jodendom een negatief etiket krijgt. "Denk ook aan de opvoedfunctie. Als kinderen van jongs af aan al horen dat honden eng zijn, blijven ze die beesten eng vinden. Hetzelfde geldt voor Joden. Alle negatieve aandacht is slecht voor het opkomende antisemitisme", aldus Jacobs.

Reportage over de Joden-spreekkoren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.