Gemeente maakt werk van Vuelta, GroenLinks is fel tegen

UTRECHT - Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil een haalbaarheidsstudie naar het binnenhalen van de Ronde van Spanje. Het onderzoek moet uitwijzen of er genoeg geld en animo onder de inwoners is voor de wielerronde.
Volgens de politici waren de starts van de Giro (in 2010) en de Tour (2015) positief voor ondernemers, toeristen en inwoners van Utrecht. De Vuelta, zoals de Spaanse ronde heet, moet Utrecht nog meer op de kaart zetten als fietsstad.

POLITIEKE DISCUSSIE

VVD, D66 en SP hebben daarom een motie ingediend voor de haalbaarheidsstudie. Ze benadrukken wel dat de Vuelta alleen moet komen als het financieel kan. Bij de Tour bleken na afloop
te zijn.
Oppositiepartij CDA gaat de motie ook steunen, daarmee is een meerderheid van de gemeenteraad voor de haalbaarheidsstudie.

GEEN BELASTINGGELD

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren heeft wel kanttekeningen. Zo vindt hij dat het haalbaarheidsonderzoek gefinancierd moet worden met privaat geld. Bovendien vindt hij dat het college al eerder animo voor de Vuelta had moeten peilen.

GROENLINKS IS TEGEN

GroenLinks ziet de komst van de Vuelta helemaal niet zitten. Het kost te veel belastinggeld, vindt de coalitiepartij. "De Tourstart was een geweldig feest, maar heeft ook heel veel geld gekost", zegt raadslid Steven de Vries. "Bovendien hebben we ook serieuze zorgen over het draagvlak in de stad."
Eerder trok de provincie al 35.000 euro uit voor een onderzoek naar de Vuelta, die bij voorkeur in 2020 naar Utrecht komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.