Zaterdagvoetbal in Tweede divisie onverminderd populair

VEENENDAAL/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De invoering van de tweede divisie is niet nadelig geweest voor de publieke belangstelling bij wedstrijden van de clubs uit het zaterdagvoetbal. Een berekening van RTV Utrecht leert dat de thuisduels van de traditionele zaterdagclubs in de tweede divisie, waarin ook GVVV en Spakenburg spelen, gemiddeld ruim 1.100 toeschouwers trekken.
In eerdere jaren lag het gemiddelde in de topklasse zaterdag ook rond de 1.100. Dat cijfer werd bovendien opgestuwd door de derbys tussen Spakenburg en IJsselmeervogels, waarbij telkens 8.000 mensen per wedstrijd de kassa's passeerden. Dit seizoen staat de derby niet op het programma.

ZATERDAGCLUBS POPULAIR

Als twee zaterdagclubs tegen elkaar spelen, komen er dit seizoen zelfs meer toeschouwers dan bij de topklasseduels vorig jaar: ruim 1.200. Opvallend is dat ook de uitduels van zaterdagclubs goed zijn voor de penningmeester van de ontvangende clubs: als een zondagclub thuis speelt tegen een zaterdagclub, komen er zo'n 700 mensen kijken.
Als twee zondagclubs tegen elkaar spelen ligt het gemiddelde rond de 560 toeschouwers langs de lijn. Dat cijfer wordt nog omhoog gehaald door de streekduels De Treffers - TEC (2.000 toeschouwers) en FC Lienden - TEC (1.600 toeschouwers). Over het algemeen lijkt het erop dat zaterdagclubs meer fans meenemen naar uitwedstrijden dan zondagclubs.

BELOFTENTEAMS

Alle thuisduels van de zaterdagclubs trekken gemiddeld ruim 1.100 bezoekers, bij de zondagclubs komen zo'n 600 mensen. De beloftenteams trekken in eigen huis nog minder publiek: 305 bezoekers per wedstrijd. Het wekt daarbij geen verbazing dat kampioen Jong AZ (400) het daarbij veel beter doet dan degradant Jong FC Twente (200). Het duel Jong FC Twente - Koninklijke HFC was dit seizoen met 70 toeschouwers het dieptepunt. De best bezochte tweede divisiewedstrijd was de Utrechtse streekderby Spakenburg - GVVV. Op 29 oktober zagen 2.500 mensen GVVV met 0-1 winnen.
Wat ook opvalt is dat de uitwedstrijden van zondagclubs slechter bezocht lijken te worden dan uitwedstrijden van beloftenteams. Als zaterdagclubs thuis spelen tegen een beloftenteam komen er meer mensen kijken dan wanneer er een zondagclub op bezoek komt. Beloftenteams trekken meer fans tegen andere beloftenteams, dan wanneer ze thuis spelen tegen een zondagclub.

CIJFERS

Uitgesplitst per categorie ziet het er als volgt uit:

Zaterdag - Zaterdag 1.212

Zaterdag - Beloften 1.120

Zaterdag - Zondag 1.040

Zondag - Zaterdag 700

Zondag - Zondag 566

Zondag - Beloften 500

Beloften - Zaterdag 381

Beloften - Beloften 286

Beloften - Zondag 239
Deze berekeningen zijn gebaseerd op cijfers van Voetbal op Zaterdag, dat de statistische gegevens wekelijks van de clubs krijgt. Eventuele rekenfouten in de genoemde gemiddelden zullen de grote lijn van het verhaal niet aantasten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.