Strijdlust Van Baarle in Dauphiné niet beloond

VEENENDAAL - Phil Bauhaus heeft donderdag de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Duitse renner van Team Sunweb won de massasprint in Mâcon, nadat Veenendaler Dylan van Baarle de dag kleur had gegeven.
De heuvelrit door de Beaujolais werd grotendeels gedomineerd door een kopgroep van vier, met daarin Van Baarle, zijn landgenoten Marco Minnaard en Koen Bouwman en de Fransman Julien el Fares. Bouwman nam dankzij deze vlucht de leiding in het bergklassement over.
Vroeg in de 175,5 kilometer lange etappe vluchtte El Fares. Hij kreeg al snel gezelschap van de drie Nederlandse renners. Het viertal bouwde een voorsprong op van meer dan vijf minuten. Bouwman, die dinsdag zegevierde in de derde etappe, reed al in de bollentrui omdat de Belg Thomas De Gendt, die voor de etappe het bergklasement nog aanvoerde, al in de gele leiderstrui was gestoken. De renner van Lotto NL-Jumbo kon bergpunten verzamelen en De Gendt voorbijstreven, maar was daarna afgemat en werd als eerste achterhaald door het peloton.
Van Baarle bleef alleen op kop rijden, nadat ook El Fares en Minnaard moesten afhaken. Zes kilometer voor de finish werd ook de Nederlandse sprinter van Cannondale opgeslokt door het peloton. In de sprint die volgde stond Bauhaus er alleen voor, maar slaagde hij er toch in als eerste over de meet te komen.
De voorsprong van 27 seconden van klassementsleider De Gendt op Richie Porte bleef intact. Sam Oomen, die na de tijdrit van woensdag de witte trui mocht aantrekken, behield deze ook en staat in het algemeen klassement op een negende plaats. De Nederlandse rijder van Sunweb verwacht de leiding in het jongerenklassement de komende dagen te verliezen aan Simon Yates.
In de Dauphiné staan nog drie bergetappes op het programma. Vrijdag wacht een 147,5 kilometer lange rit van Villars-les-Dombes naar La Motte-Servolex.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.