5.000 paardensportliefhebbers verwacht op Landgoed Maarsbergen

MAARSBERGEN - Paardensportliefhebbers uit binnen- en buitenland zijn deze dagen te vinden bij Kasteel Maarsbergen. Daar beginnen vandaag de International Horse Trials. Maurits van der Goes is voorziter van de organisatie. Vanmorgen belden we met hem.
- Wat is Maarsbergen International Horse Trials?
"Op Landgoed Maarsbergen wordt jaarlijks een aantal hippische evenementen georganiseerd. Maarsbergen International Horse Trials is een daarvan waarbij internationale ruiters in drie disciplines hun vaardigheden en behendigheid en samenwerking met hun paard testen. In tegenstelling tot de Maarsbergen National Horse Trials komen op deze competitie internationale ruiters aan de start en zijn de proeven zwaarder."
- Het gaat bij Horse Trials vooral om de samenwerking tussen ruiter en paard, wat gaat er gebeuren?
"Wat wij beoefenen heet in het Engels Eventing. Het is een meerkamp, die bestaat uit dressuur, springen en cross country. Bij het laatste onderdeel leg je een parcours af van 2,5 tot 4 kilometer met 18 tot 25 natuurlijke hindernissen."
- Hoeveel mensen komen hier op af?
"We verwachten zo'n vijfduizend paardensportliefhebbers, maar ook mensen die er gewoon van houden om lekker buiten zijn. We hopen op goed weer. De voorspellingen zijn nu nog niet helemaal zoals we graag zouden willen."
- Is in Maarsbergen de wereldtop van de paardensport aanwezig?
"Er doen ongeveer 180 ruiters mee. Zes tot acht daarvan behoren tot de internationale top. Die hebben meegedaan aan olympiades en wereldkampioenschappen. Het gaat dan om zowel Nederlanders als buitenlanders. Maar we hadden meer wereldtoppers kunnen verwelkomen als er nu geen kwalificatiewedstrijden elders in Europa waren geweest."
- Wat moet de paardensportleek echt gaan zien in Maarsbergen?
"Ik zou zaterdag de cross country gaan bekijken. Dat is spectaculair en er komen veel mensen op af. Bij cross country spelen snelheid, uithoudingsvermogen en springcapaciteit van het paard een grote rol, maar ook de bekwaamheid van de ruiter om zijn paard zo efficiënt mogelijk door het terrein te sturen. Een ander hoogtepunt My First Eventing, speciaal bedoeld voor kinderen."
RTV Utrecht zendt zaterdag vanaf 10.30 uur een livesteam uit van de cross country. Meer informatie over de International Horse Trials bij Kasteel Maarsbergen vind je hier. Op de Facebookpagina van het evenement is ook een foto-impressie te vinden.

Interview op Radio M Utrecht over de International Horse Trials

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.