Instellingen

Dit staat FC Utrecht te wachten: stadion met één tribune of bezoek aan San Marinees gehuchtje

UTRECHT - 36 dagen na de finale tussen Ajax en Manchester United begint vandaag alweer het nieuwe Europa League-seizoen. Met gelijk een interessante wedstrijd, want de winnaar van FC Valletta - SS Folgore speelt in de volgende ronde tegen FC Utrecht.
Het heenduel op Malta begint vanavond om 20.45 uur. Volgende week is de return in San Marino. De écht fanatieke Utrecht-fans kunnen het duel via deze YouTube-stream kijken, als de verbinding het houdt.
Wat voor tegenstander kan FC Utrecht verwachten? Wordt het een peulenschil om de volgende ronde te halen? Of dreigt net als vier jaar terug tegen het Luxemburgse Differdange een fiasco? Een analyse.

SS FOLGORE

De scouts van FC Utrecht die vanavond op de tribune zitten, zullen waarschijnlijk vooral letten op Valletta. De kans dat Folgore de volgende ronde haalt is namelijk enorm klein. De ploeg speelde in de clubhistorie acht Europese duels en verloor die allemaal. Doelcijfers: 5 voor en 27 tegen.
De laatste drie seizoenen kwalificeerde Folgore zich telkens voor Europees voetbal, maar werd het al in de eerste ronde kansloos uitgeschakeld door ploegen uit Montenegro, Armenië en Cyprus.
Folgore komt uit een dorpje genaamd Falciano, daar wonen ongeveer duizend mensen. Het totale inwoneraantal van het land San Marino bedraagt 33.000. Daarmee is het land vergelijkbaar met een gemeente als Leusden of IJsselstein.

SELECTIE

In de selectie van Folgore zitten louter spelers uit San Marino en Italië. Absolute sterspeler is zonder twijfel de Italiaanse spits Michael Angelini. Hij werd vorig jaar tweede op de San Marinese topscorerslijst met negentien goals in achttien duels.
Folgore is niet eens de beste club van het ministaatje San Marino. Vorig jaar eindigde de ploeg, ondanks de vele goals van Angelini, derde in één van de twee competities die in het land naast elkaar lopen.

FC VALLETTA

FC Utrecht-trainer Ten Hag moet dus uitgaan van een bezoek aan Malta. Ook Valletta is geen hoogvlieger, maar wel een iets professionelere club dan de tegenstander uit San Marino.
De ploeg werd 23 keer landskampioen van Malta, de laatste keer was in 2016. Dat Valletta dit jaar Europees voetbal speelt komt omdat de nummer drie van de Maltese competitie geen UEFA-licentie kreeg. Valletta mocht als nummer vier dus alsnog Europa in.

STADION

Valletta komt uit de gelijknamige hoofdstad van Malta. Toch zal het eventuele duel tegen FC Utrecht niet daar gespeeld worden maar in het stadion van Hibernians, een andere Maltese club. Daar passen zo'n drieduizend toeschouwers op de tribune. Er is plek voor duizend meereizende FC Utrecht-fans.

ARGENTIJNSE STERSPELER

De gevaarlijkste speler van Valletta is zonder twijfel Maximiliano Alejandro Velasco: een Argentijn die na omzwervingen in de Peruaanse competitie afgelopen januari opeens op Malta belandde. Sindsdien scoorde de spits negen goals in elf duels.
Verder herbergt de selectie vooral Maltezen, aangevuld met nog enkele Argentijnen en een Braziliaan.

NEDERLANDERS

In het verleden waren er ook Nederlandse invloeden bij Valletta: Jordi Cruijff combineerde er ooit de rol van assistent-trainer met die van speler. André Paus (ex-Spakenburg) werd er in 2014 kampioen als trainer en Spakenburg-keeper André Krul speelde er ook ooit. Hij
het niveau van Valletta met dat van een club als Sparta.

LUXEMBURGS DRAMA

Het wordt niet heel eenvoudig dus, mocht FC Utrecht het inderdaad op gaan nemen tegen Valletta. De vergelijking met Differdange, de Luxemburgse semi-amateurclub die Utrecht in 2013 tot ieders verrassing uit de Europa League knikkerde, is interessant.
De spelers van Valletta krijgen namelijk wél salaris. Bovendien hebben ze een stuk meer ervaring in de Europese competities. Van onderschatting mag dus geen sprake zijn. Hopelijk letten de Utrechtse scouts vanavond goed op...

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.