De vijf meest memorabele Europese avonturen van FC Utrecht

UTRECHT - FC Utrecht begint vanavond voor de vijftiende keer in de clubgeschiedenis aan een reeks Europese wedstrijden. Om 19.30 uur start op Malta het duel tegen FC Valletta.
RTV Utrecht dook de geschiedenisboeken in en zocht de vijf bijzonderste internationale avonturen op.

2010 - GROOTSTE SUCCES

FC Utrecht bewaart de meest zoete Europese herinneringen aan het seizoen 2010/2011. Dankzij miljoeneninvesteringen van de nieuwe eigenaar Van Seumeren trekt de club talenten als Van Wolfswinkel, Mertens, Asare, Duplan en Mulenga aan. Met resultaat: FC Utrecht kwalificeert zich voor de Europa League.
In de eerste kwalificatieronde rekent Utrecht eenvoudig af met KF Tirana. De trainer van de Albanese club vertelt later dat zijn spelers expres hebben verloren. "Ik heb spelers in de catacomben zien bellen met mensen van wedkantoren."
In de volgende ronde rekent FC Utrecht af met FC Luzern uit Zwitserland. Daarna volgt één van de meeste heroïsche Europese wedstrijden van Utrecht ooit. Na een 2-0 nederlaag bij de Schotse topclub Celtic wint het team van trainer Ton du Chatinier in eigen huis met 4-0. Van Wolfswinkel maakt een hattrick en het slotakkoord is van Barry Maguire, die anno 2017 bij TEC uit Tiel in de Tweede Divisie speelt.
FC Utrecht kwalificeert zich voor de groepsfase, met prachtige wedstrijden tegen Liverpool, Napoli en Steaua Boekarest tot gevolg. Grote spelers als Fernando Torres, Cavani, Lavezzi en Dirk Kuijt komen langs in de Galgenwaard. Uiteindelijk lukt het Utrecht net niet om nóg een ronde verder te komen.

2013 - GENANTSTE NEDERLAAG

Het absolute dieptepunt volgt drie seizoenen later. Terwijl de fans dromen van nieuwe confrontaties met grote clubs uit Europese topcompetities, verkijkt FC Utrecht zich in de eerste ronde totaal op een veredeld amateurelftal uit Luxemburg.
Differdange wint in eigen huis met 2-1, de return in de Galgenwaard eindigt in 3-3. Trainer Jan Wouters noemt het na afloop de slechtste wedstrijd die FC Utrecht ooit onder zijn leiding heeft gespeeld.
Vier jaar na het Europese drama zijn nog twee spelers over die destijds ook in de selectie zaten: Van der Maarel en Klaiber. Laatstgenoemde kwam overigens niet in actie tegen de Luxemburgers.

1991 - MOOISTE TEGENSTANDER

'Barcelona maak je borst maar nat', luidt een zin uit het clublied van Herman Berkien. Toch is de allerbeste club waar FC Utrecht ooit tegen speelde niet Barcelona maar de grote rivaal Real Madrid.
We schrijven het jaar 1991. In de tweede ronde van de UEFA Cup (voorloper van de Europa League) komt één van de grootste clubs op aarde langs in de Galgenwaard. "FC Utrecht is niet kansloos", zegt toenmalig Barcelona-trainer Johan Cruijff.
Hij krijgt gelijk: Wlodi Smolarek zet FC Utrecht al snel op 1-0. Het team van trainer Ab Fafié mag bijna een half uur van die voorsprong genieten. Maar uiteindelijk wint Real met 1-3, onder meer door een eigen doelpunt van Robert Roest. De return in Bernabéu eindigt in een 1-0 nederlaag.

2002 - ONVRIENDELIJKSTE WEDSTRIJD

Op sportief vlak was de oorwassing tegen de Luxemburgers het dieptepunt, maar veel Utrecht-fans zullen nog negatievere herinneringen hebben aan het duel tegen Legia Warschau in 2002. De wedstrijd in de Galgenwaard (1-3 nederlaag) wordt ontsierd door rellen.
Voor de wedstrijd zijn al rellen in het centrum van de stad. In het uitvak is de sfeer ook niet best. Er zitten veel fans van ADO Den Haag (dat een vriendschapsband heeft met de Poolse club) en dat leidt tot confrontaties met de Bunnikside. De wedstrijd ligt bijna drie kwartier stil. De UEFA straft FC Utrecht later door hen een wedstrijd zonder publiek te laten spelen.

1981 - KNAPSTE ZEGES

We eindigen positief. Eén van de mooiste FC Utrecht-zeges in de clubhistorie was toen de Duitse topclub Hamburger SV in eigen huis met 0-1 werd verslagen. Willy Carbo maakte anno 1981 de winnende en keeper Hans van Breukelen hield op wonderbaarlijke manier zijn doel schoon. Helaas verloopt de return een stukje minder: de Duitsers winnen met 3-6.
Vier jaar later verslaat FC Utrecht opnieuw een grote Europese topclub. Dinamo Kiev gaat met 2-1 ten onder in de Galgenwaard. Gert Kruys en John van Loen maken de Utrechtse goals. Ook dit succes is zeer incidenteel: de Oekraïners winnen de return met 4-1.

MALTA

Wil je op de hoogte blijven van het nieuwste Europa League-avontuur van FC Utrecht? Verslag van de wedstrijd FC Valletta - FC Utrecht is vanaf 19.30 uur te horen op Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.