Laatste dag voor vrouwen-EK in Utrecht: "Verrassend dat het zó druk was"

Enorme drukte bij de fanzone op de Neude.
Enorme drukte bij de fanzone op de Neude. © Womens Euro 2017
UTRECHT - Met Rusland - Duitsland komt vanavond een einde aan het EK vrouwenvoetbal in Utrecht. Volgens betrokkenen was het toernooi een groot succes in de Domstad.
Het EK duurt nog tot 6 augustus, maar in de Galgenwaard wordt niet meer gespeeld. Daarmee komt een einde aan een feestelijke periode in Utrecht. "Er is natuurlijk wel wat gebeurd hier."
Dat zegt Kitty Poelman, projectleider van het EK in Utrecht. "We hadden verwacht dat het een feestje zou worden, maar dat het zo druk werd heeft me verrast."

OPENINGSDUEL

Vooral rond de openingswedstrijd Nederland - Noorwegen was het heel druk in de stad. Het fanplein op de Neude was afgeladen vol en veel fans liepen mee met de gezamenlijke optocht naar het stadion. "Zelfs de mensen langs de straat waren heel blij."

HORECA

Ook de horeca heeft gesmuld van het EK. Erik Derksen van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland was "aangenaam verrast" door de drukte op de Neude.
"Zullen er nou heel veel mensen gaan meelopen met die optocht naar het stadion, vroeg ik me af. Maar het duurde wel tien minuten voordat die optocht langs mijn zaak Buurten (Burgemeester Reigerstraat, red.) was."
Derksen zat op de tribune bij de openingswedstrijd. "De sfeer was heel relaxt. Ik ben een trouwe FC Utrecht-fan en ik heb meer genoten dan bij wedstrijden van FC Utrecht."

BOOST VOOR MEISJESVOETBAL

Al eind 2016 lanceerde de gemeente in het kader van het vrouwen-EK een campagne om kinderen meer te laten sporten, in het bijzonder om meisjes aan het voetballen te krijgen. Kitty Poelman denkt dat dat is gelukt.
"We hebben wel dat idee ja. Begin komend seizoen krijgen we cijfers van de KNVB. Het hangt natuurlijk ook af van hoe goed Nederland het blijft doen."

SPORTING 70

Bij de Utrechtse amateurclub Sporting '70 merken ze dat al. "Er zijn wat extra aanmeldingen binnengekomen", zegt woordvoerder David van Tongeren. "Maar hoeveel precies is niet te achterhalen omdat de ledenadministratie op vakantie is."
Op de velden van Sporting (Sportpark Voordorp) traint de selectie van Engeland gedurende het EK. "Voor ons een groot event. Er zijn dagelijks vijf vrijwilligers bezig met de trainingen."
"We hopen dat er nog een open training komt. De vorige was een groot succes", zegt Van Tongeren. "Er kwamen 150 mensen op af. De droomfinale voor ons is natuurlijk Nederland - Engeland. Voor onze exposure zou dat fantastisch zijn."

VERDER VERLOOP EK

De laatste Utrechtse EK-wedstrijd begint vanavond om 20.45 uur. Nederland speelt de volgende wedstrijd in de kwartfinale zaterdag tegen de nummer twee van groep B. De finale is op zondag 6 augustus in Enschede.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.