Instellingen

GVVV: evaluatie promotieregeling tweede divisie te laat

© Geert Lommers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VEENENDAAL - IJsselmeervogels en GVVV hebben zich uitgesproken over de beslissing van de KNVB om in januari in gesprek te gaan met clubs in de tweede divisie over de promotieregeling naar de Jupiler League. De voetbalbond wil dan met de titelkandidaten gaan bekijken of het verantwoord is dat zij bij een eventuele titel promoveren. In de tweede divisie hebben een groot aantal clubs bezwaren tegen een verplichte promotie.
Bestuurslid Loek Budding van GVVV stelt dat men bij de Veenendaalse tweededivisionist liever eerder opheldering had gehad. "Om duidelijkheid te scheppen hadden wij graag gezien dat de KNVB al eerder had bericht dat de kampioen van de tweede divisie niet verplicht hoeft te promoveren. Nu is er tijdens het seizoen niet duidelijk wat de gevolgen zijn van een kampioenschap. Wij zien de stap naar het betaald voetbal niet zitten. Als we promoveren zullen we op de lange termijn om financiële redenen niet kunnen voldoen aan de voorwaarden voor het krijgen van een licentie."
Hoewel IJsselmeervogels uitstekend gestart is aan het seizoen, vindt secretaris Theo Muys het nog te vroeg om na te denken over de gevolgen van een mogelijke promotie naar de Jupiler League. "Wanneer wij promoveren heeft dat veel gevolgen op organisatorisch gebied. Zo zullen wij mogelijk moeten veranderen van speeldag, maar ook is het de vraag of het financieel haalbaar is om te voldoen aan de licentie-eisen van de KNVB. Mogelijk dat de voetbalbond nadenkt over het versoepelen van de regels, maar in de huidige situatie ambiëren wij promotie niet", aldus Muys.
De promotieplicht blijft in principe gelden, tenzij het bijvoorbeeld om financiële redenen onverantwoord is om de stap naar het betaalde voetbal te zetten. Promotie mag niet tot gevolg hebben dat het voortbestaan van de clubs of een goed verloop van de competitie in de eerste divisie in gevaar komt, heeft de KNVB laten weten. Uiterlijk eind april beslist de bond of de kampioen van de tweede divisie promoveert naar de Jupiler League. Als de kampioen afziet van promotie, promoveert er geen andere tweededivisionist in zijn plaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.