Instellingen

Hans Kraay senior op 81-jarige leeftijd overleden

UTRECHT - Oud-voetballer Hans Kraay senior is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. De Utrechter was al geruime tijd ziek. Hij is in het bijzijn van zijn kinderen overleden.
Kraay werd in 1958 met DOS kampioen van Nederland. Het was de enige landstitel ooit behaald door een Utrechtse voetbalclub. De spijkerharde verdediger pakte ook twee landstitels met Feyenoord, in 1962 en 1965. In dat laatste jaar won Kraay met de Rotterdamse club ook de KNVB-beker. De gloriejaren van Feyenoord in Europa maakte hij niet meer mee.

TRAINER

Al tijdens zijn voetbalcarrière werd hij in 1968 coach bij DFC, dat in 1972 de naam veranderde in FC Dordrecht uit voortkwam. Het seizoen 1969/70 was Kraaij sr. speler/trainer van de nieuw opgerichte voetbalclub VV Benschop, die onder zijn leiding meteen promoveerde. Half 1973 werd hij voor het eerst trainer van een betaaldvoetbalorganisatie, Go Ahead Eagles. Als trainer werkte de geboren en getogen Utrechter verder voor onder meer Ajax, Feyenoord, AZ, Sparta Rotterdam en FC Den Haag.
Kraay senior bekleedde de functie van technisch directeur bij Feyenoord en PSV. Hij ging daarna verder als voetbalanalist op de radio en televisie bij de NOS.

TELEVISIE PERSOONLIJKHEID

De markante voetbalman was ook geruime tijd vaste gast in het praatprogramma van presentator Wilfred Genee, maar stopte daar in 2004 na herhaaldelijke ruzies met tafelgenoot Johan Derksen. Sindsdien liet Kraay sr. zich weinig meer zien op televisie. Zijn zoon Hans Kraay jr. schuift nu regelmatig aan bij Voetbal Inside.
De vrouw van Kraay senior overleed afgelopen zomer. Hij leidde sindsdien een teruggetrokken leven. De Utrechter overleed in het bijzijn van zijn kinderen. Hij wordt in besloten kring begraven.

Journalist Ad van Liempt: "Kraay was veel groter dan menig ander international"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.