Voetballer Issa K. hoort werkstraf en cel eisen in Amersfoortse ontuchtzaak

AMERSFOORT - "Het lijkt erop dat de seks van beide kanten op vrijwillige basis gebeurde. Maar dan is seks met een minderjarige alsnog strafbaar." Dat betoogde de officier van justitie vanmorgen in Utrecht in een ontuchtzaak waarbij in totaal zes jonge mannen betrokken zijn. Profvoetballer Issa K. hoorde het Openbaar Ministerie een werkstraf van 240 uur en een celstraf eisen.
De zes mannen uit Hoogland, Amersfoort, Zeist en Almere hadden in een periode van twee jaar seks met een meisje dat pas 15 was toen de zaak in 2015 aan het licht kwam. De rechter behandelt de in Amersfoort gepleegde ontucht in vijf afzonderlijke zittingen. Twee verdachten van inmiddels 26 jaar oud staan morgenochtend samen terecht.

SEKSMAATJE

Tegen een 22-jarige verdachte uit Amersfoort werd vanmorgen ook 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden geëist. De Amersfoorter komt uit onderlinge telefoonberichtjes naar voren als het 'seksmaatje' van het meisje.
Een 20-jarige verdachte uit Hoogland, die als minderjarige was gedagvaard, moet volgens het OM 120 uur werkstraf verrichten. Een 22-jarige Amersfoorter, die eveneens als minderjarige terechtstaat, verdient volgens de officier ook een werkstraf van 120 uur en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

ISSA K

De zaak van
speelde in de zomer van 2015. Het meisje was toen 14 jaar oud. K. was 19 jaar en voetballer bij FC Utrecht. Inmiddels is hij in dienst van SC Cambuur in Leeuwarden. Dat hij als verdachte bekend is bij een relatief groot publiek, maakt volgens hem dat hij op straat wordt nageroepen sinds de rechtszaak in de media werd vermeld. "Mijn club staat achter me en steunt me", zei hij vanmiddag.
K., die volgens het OM twee keer seks met het meisje had, zei voor de rechter dat hij dacht dat ze zeker ouder dan 16 was. Hij verklaarde dat hij problemen met zijn toenmalige vriendin had en dat hij afleiding zocht. "Ik was jong, ik heb fouten gemaakt", gaf hij op de zitting toe. Voor het sekscontact kreeg hij een condoom van een vriend die ook een verdachte in de zaak is en het eerder die dag eveneens met het meisje zou hebben gedaan.

WILLOOS WERKTUIG

De officier van justitie betoogt dat het meisje als "willoos werktuig" is gebruikt en eist tegen de voetballer daarom een werkstraf van 240 uur en twee dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Die straf heeft hij al uitgezeten, omdat hij na zijn arrestatie een nacht in de cel heeft gezeten. Ook eist het OM een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.
Issa K. schrok bij het horen van de eis zichtbaar. Volgens K.'s advocaat was er, ondanks de leeftijd van het meisje, geen sprake van ontucht. "Het meisje was seksueel heel actief."

AUTO

De affaires van het meisje kwamen aan het licht toen de politie haar in een auto betrapte terwijl ze seksuele handelingen verrichtte bij Issa K. Haar moeder deed aangifte. In haar telefoon werden expliciete seksgesprekken ontdekt, waarna de andere verdachten in beeld kwamen.
Het meisje is intussen uit huis geplaatst en woont in Leeuwarden bij een instelling waar meer meisjes worden opgevangen die in dit soort ontuchtzaken verwikkeld zijn geraakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.