Instellingen

Bolhuis kandidaat voor hoge functie in EOC

© ANP
SOEST - Soester André Bolhuis is kandidaat om vicevoorzitter te worden van het Europees olympisch comité EOC. Dat zei de voorzitter van NOC*NSF maandag tijdens de algemene vergadering van de sportkoepel op Papendal. De leden van het EOC (voluit European Olympic Committees) stemmen vrijdag in Zagreb tijdens de jaarvergadering.
Bolhuis neemt het in de verkiezing op tegen de Deen Niels Nygaard, een voormalig langeafstandsloper die al sinds 2013 deel uitmaakt van het bestuur van de Europese bond.
De voormalige hockeyer van Kampong zou de eerste Nederlander in het EOC-bestuur worden sinds Erica Terpstra, die tot 2001 een algemene bestuursfunctie vervulde bij het EOC. Zij deed een vergeefse poging vicevoorzitter te worden.
Bolhuis vertelde eerder al benaderd te zijn voor een bestuursfunctie. "Ik heb het altijd een beetje afgehouden, maar in september werd ik gebeld door de zittende voorzitter met nogmaals het verzoek me kandidaat te stellen voor deze functie. In overleg met het bestuur van NOC*NSF heb ik het gedaan."
In het EOC zijn de nationale olympische comité's van vijftig Europese landen vertegenwoordigd. De organisatie is onder meer verantwoordelijk voor de Europese Spelen en het Europees Jeugd Olympisch Festival.
Bolhuis acht zichzelf kansrijk. "Ook al omdat ik kandidaat ben op voorspraak van de zittende voorzitter. We gaan kijken of we weer een Nederlandse vertegenwoordiger in het EOC kunnen krijgen. Er zijn twee kandidaten, dan heb je 50 procent kans dus."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.