Instellingen

Bolhuis grijpt naast hoge functie EOC

© ANP
SOEST - Soester André Bolhuis heeft naast een hoge functie bij het Europees olympisch comité EOC gegrepen. De voorzitter van sportkoepel NOC*NSF was in de race om vicevoorzitter te worden van het comité waarin vijftig Europese landen zijn vertegenwoordigd.
De 71-jarige Bolhuis moest het bij de verkiezing tijdens het EOC-congres in Zagreb echter afleggen tegen Niels Nygaard. De 64-jarige Deen kreeg 27 stemmen, Bolhuis 21.
De Nederlandse sportbaas was in september door Janez Kocijancic, de interim-voorzitter van het EOC, gevraagd om zich kandidaat te stellen. "In overleg met het bestuur van NOC*NSF heb ik het gedaan", zei Bolhuis maandag tijdens de algemene vergadering van de sportkoepel op Papendal. Hij achtte zichzelf kansrijk. "Ook al omdat ik kandidaat ben op voorspraak van de zittende voorzitter." Een meerderheid van de leden koos echter voor Nygaard.

REACTIE BOLHUIS

"Ik had in Nygaard een sterke en ervaren tegenkandidaat", zei Bolhuis vandaag. "Ik feliciteer hem van harte met deze positie en we vertrouwen erop dat we de komende vier jaar zowel met hem als het gehele EOC-bestuur goed kunnen samenwerken."
Kocijancic werd in Zagreb gekozen tot voorzitter van het EOC. De 76-jarige Sloveen vervulde die functie al op interimbasis nadat Patrick Hickey zichzelf op non-actief had gezet. De Ier kwam vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in opspraak. Hij werd in Brazilië opgepakt op verdenking van het illegaal handelen in tickets voor sportwedstrijden tijdens de Spelen en zat een tijdje in de gevangenis. Hickey houdt nog altijd vol onschuldig te zijn, maar heeft wel zijn bestuursfunctie neergelegd, ook bij het IOC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.