FC Utrecht treft verrassing van de eredivisie

UTRECHT - FC Utrecht neemt het vrijdagavond op tegen PEC Zwolle. De ploeg van trainer John van 't Schip mag met recht de verrassing van de eredivisie genoemd worden. Zwolle staat vierde, met slechts drie punten achterstand op nummer twee Ajax. Bovendien heeft het treffen gevolgen voor de stand op de ranglijst: de ploeg die wint mag zich, tenminste voor een week, de nummer vier van de eredivisie noemen.

GISSEN NAAR HET SYSTEEM

Ook de Domstedelingen zijn in vorm: sinds 29 oktober werd er niet meer verloren en boekte het elftal drie overwinningen op rij. Erik ten Hag staart zich niet blind op de vierde plaats op de ranglijst. "Aan het eind van de rit zou dat een hele mooie prestatie zijn, maar daar ben ik nu nog niet mee bezig", zo zegt de trainer van FC Utrecht, die onder de indruk is van de aankomende tegenstander. "Vrijdag treffen we een tegenstander, die daagt uit. Zwolle is een ploeg met veel voetballend vermogen, maar wij hebben dit seizoen laten zien dat we daar tegen opgewassen zijn."
Zijn ploeg lijkt de laatste weken te zijn overgestapt op een systeem met drie centrale verdedigers en vijf middenvelders, maar Ten Hag mengt zich liever niet in die discussie. "Van mij mogen de mensen dat stempel erop plakken, maar ik zie dat totaal anders. Laat ze maar lekker gissen, want daardoor ontstaat er vertwijfeling."

EMANUELSON

Voor Urby Emanuelson is er de laatste weken in ieder geval wel iets veranderd. De 31-jarige Amsterdammer begon het seizoen als verdedigende middenvelder, kwam toen als linksback te spelen en speelt sinds een aantal weken als linkermiddenvelder. "Tijdens mijn carrière heb ik me vaak moeten wegcijferen voor de ploeg waarin ik speelde", aldus Emanuelson, die er nooit een geheim van maakt dat hij liever niet als linkerverdediger speelt. "De afgelopen jaren was ik het plezier kwijtgeraakt, dat begint nu weer terug te komen. In dit systeem mag ik de hele linkerflank bestrijken, dat ligt me nog steeds goed."

GRIEP

FC Utrecht mist vrijdag de langdurig geblesseerden Simon Makienok, Anouar Kali, Jean-Christophe Bahebeck, Patrick Joosten en Nick Marsman. Yassin Ayoub lag de hele week met koorts op bed, maar was wel van de partij op de afsluitende training. Robin van der Meer had last van een lichte blessure, maar lijkt wel inzetbaar.
Vorig seizoen eindigde de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle in 1-1. Destijds maakt Sébastien Haller, inmiddels spelend én scorend voor Eintracht Frankfürt, de gelijkmaker in blessuretijd.
Het duel in Zwolle begint vrijdag om 20:00 en is live te volgen via Radio M Utrecht en wordt van commentaar voorzien door René van den Berg en Pieter van Schaick. Gert Kruys verzorgt de analyse.

Erik ten Hag: "Wij kunnen zijn goed opgewassen tegen ploegen als Zwolle"
Urby Emanuelson: "Ik mag nu de hele linkerflank bestrijken"
Erik ten Hag: "Dat we zo snel scoren is geen toeval"
Zakaria Labyad: "Wij zijn een team met vertrouwen"
Mark van der Maarel: "Ik kom op de een of andere manier altijd weer bovendrijven"