2017: Dafne wereldkampioen, landstitels voor UZSC en Kampong

PROVINCIE UTRECHT - Wereldkampioenen, landskampioenen, maar ook degradaties die niet voor mogelijk werden gehouden. 2017 was een veelbewogen sportjaar voor de provincie Utrecht.

WERELDKAMPIOENEN

Dafne Schippers leverde een topprestatie door haar in 2015 veroverde wereldtitel op de 200 meter te prolongeren. De Utrechtse versloeg in de finale in Londen Shaunae Miller-Uibo (Bahama's) en Marie-José Ta Lou (Ivoorkust). Haar eindtijd was 22'05 seconden. De wereldtitel leverde Schippers de natyionale verkiezing Sportvrouw van het Jaar op.
Maar Schippers was niet de enige wereldkampioen uit de provincie. Wielrenner Wilco Kelderman uit Veenendaal veroverde in een team met onder meer Tom Dumoulin de wereldtitel op de ploegentijdrit. Dat lukte ook het Woerdense koppel Floortje Mackaij en Ellen van Dijk.
Kelderman reed bovendien een uitstekende Ronde van Spanje. Hij had lange tijd zicht op een podiumplaats, maar werd uiteindelijk vierde in het eindklassement.
En dan was daar nog de wereldtitel van Diede de Groot. De rolstoeltennister uit Oudewater treedt daarmee in de voetsporen van het Woerdense duo Esther Vergeer en Jiske Griffioen, die die jaar een punt achter haar loopbaan zette. De Groot was in 2017 bovendien de eerste Nederlandse rolstoeltennister die Wimbledon wist te winnen.
De Utrechtse vechtsportster Germanine de Randamie was in 2017 kortstondig wereldkampioen Mixed Martial Arts. Zij pakte die titel in februari, maar raakte hem in juni kwijt. De wereldbond ontnam haar de titel omdat ze weigerde haar titel te verdedigen tegen een uitdager met een dopingverleden.
Geen wereldtitel, maar een Europese titel was er voor de voetbalsters Shanice van der Sanden uit IJsselstein en Sari van Veenendaal uit Nieuwegein. Na een toernooi dat door Oranje werd geopend in een uitverkochte Utrechtse Galgenwaard, werd de finale gespeeld in Enschede. Oranje won.

LANDSKAMPIOENEN

De waterpolomannen van UZSC werden voor de derde keer op rij landskampioen. De Utrechters waren in de finale van de play-offs veel te sterk voor Het Ravijn.
Het werd een dubbel feest voor de Utrechtse waterpoloclub, want ook de vrouwen pakten de landstitel. Dat was voor de eerste keer in het bestaan van de club. De laatste keer dat een Utrechts vrouwenteam landskampioen waterpolo werd, was in 1942.
De UZSC vrouwen kenden sowieso een ongekend goed jaar. Behalve de landstitel veroverde de ploeg ook de nationale beker en de Super Cup. Bovendien werd in de Europa Cup de volgende ronde bereikt.
Ook een landstitel van de hockeymannen van Kampong. Voor het eerst sinds 1985 lieten de Utrechters zich tot 's lands besten kronen. Dat gebeurde na een seizoen waarin een totale mislukking vaak op de loer lag. Na een slechte seizoensstart werd met de hakken over de sloot de play-offs bereikt. In de halve finale begon Kampong met een thuisnederlaag tegen Bloemendaal. Om de finale te bereiken moest twee keer gewonnen bij Bloemendaal, en dat lukte. In de finale werd vervolgens Rotterdam verslagen.

SNEIJDER

Wesley Sneijder beleefde sportief gezien niet het beste jaar uit zijn loopbaan. Hij maakte immers deel uit van de Oranjeploeg die zich niet wist te plaatsen voor het WK, maar de Utrechtse

voetballer vestigde wel een record. De middenvelder speelde in september zijn 131e interland, en passeerde daarmee de oude recordhouder Edwin van der Sar.
FEEST VOOR ROOD, DRAMA VOOR BLAUW
In het amateurvoetbal stond, zoals wel vaker, de rivaliteit tussen de Spakenburgse club IJsselmeervogels en Spakenburg centraal. En dat terwijl er geen derby op het programma stond. Spakenburg speelde immers in de tweede divisie, de Vogels een klasse lager.
Na de zomer van 2017 was die situatie echter omgedraaid. Het roemruchte Spakenburg degradeerde via de play-offs naar de derde divisie. In de eerste ronde wonnen de Blauwen nog wel van het Utrechtse Hercules, dat een topprestatie leverde door zich voor de play-offs te plaatsen. In de finale verloor Spakenburg van Rijnsburgse Boys.
Aan de andere kant van de Westmaat was het daarom dubbel feest. Na een zwaar derde divisieseizoen werd de ploeg door een 0-1 zege bij Quick Boys kampioen. De vraag is of die titel gepakt zou zijn als de Vogels niet in de winterstop Amersfoorter Berry Powel hadden overgenomen van Kozakken Boys. Met 19 doelpunten had Powel in elk geval een heel groot aandeel in het landskampioenschap.
Na de degradatie kreeg Spakenburg in de derde divisie te maken met DOVO. De Veenendalers promoveerden via de play-offs uit de hoofdklasse. Dat lukte ook De Meern, dat in de derde divisie B de derby's tegen Hercules mag spelen.
Voor de derde derde divisionist uit Utrecht, Magreb'90, werd 2017 een jaar om snel te vergeten. De club handhaafde zich zich dankzij een eindsprint knap in de derde divisie, maar beleeft buiten het veld zware tijden. Een belastingschuld van zo'n vier ton, strafpunten voor het niet nakomen van afspraken met de KNVB en een trainer die de pijp aan Maarten heeft gegeven. Of de Utrechters het seizoen afmaken, is nog maar de vraag.

NK ATLETIEK

Geen Utrechtse kampioenen, maar wel een groot succes was het Nederlands kampioenschap atletiek dat in Utrecht werd gehouden. Atletiek Maarschalkewerweerd was het toneel van vier dagen topatletiek, de grote blikvanger stond op het Vredenburgplein. Daar werd voor veel publiek het polsstokhoogspringen afgewerkt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.