De Groot over de graswinst op wimbledon en Hoolwerf over het missen van de winterspelen

Diede de Groot
Diede de Groot © Orange Pictures
EEMDIJK/OUDEWATER - Rolstoeltennisser Diede de Groot en schaatser Evert Hoolwerf hebben dit jaar bijzondere sportprestaties neergezet. In een speciale jaaroverzichtuitzending van Namen en Rugnummers op RTV Utrecht schoven zij zondag aan bij presentator Bert Kous om hierover te praten.
Diede de Groot wist dit jaar een hele bijzondere prijs te winnen. Zij won het Engelse grastoernooi Wimbledon. "Het is wel heel bijzonder om als tweede vrouw ooit het singlespel van Wimbledon te winnen", zegt De Groot. "De organisatie van Wimbledon is altijd bang dat wij als rolstoeltennisters het veld kapot maken. Maar het veld was dit jaar al best wel kapot omdat we pas in de laatste week in actie kwamen."
Gravel is heel anders voor een rolstoeltennisster zegt De Groot. "Je laat sporen achter die heuveltjes veroorzaken. Maar gras is toch wel zwaarder want je hebt heel veel weerstand. Het gras remt je constant af", aldus De Groot die zegt dat het heel hard werken is. "Persoonlijk vind ik het spel op gras leuker", voegt ze daar nog aan toe.

ROLSTOEL

"Ik ben geboren met een tekort bovenbeen. Op mijn eerste kreeg ik al mijn eerste prothese. Lopen kan ik, maar rennen dat lukt niet", aldus De Groot die is opgegroeid in Oudewater. "Artsen zeiden tegen mij dat ik moest gaan sporten, zo ben ik in het rolstoeltennis terecht gekomen. Er waren ook andere opties maar ik ben begonnen met tennissen en dat vond ik zo leuk dat ik er niet mee wilde stoppen." Rolstoeltennislegende Esther Vergeer kon helemaal niet lopen en zat dus altijd in een rolstoel, voor De Groot is dat niet zo. "Als je altijd in een rolstoel zit heb je een voordeel bij de basisbeginselen. Ik heb weer meer voordeel qua bewegelijkheid. Ik denk dat het dus in evenwicht is."

OLYMPISCHE WINTERSPELEN

Dit jaar ontbreekt schaatser Evert Hoolwerf op de Olympische Spelen in Pyeongchang. "Peking is over vier jaar, daar ga ik zeker voor", aldus de inwoner van Eemdijk in dezelfde radio-uitzending op RTV Utrecht. "Ik heb dit jaar niet de kans gekregen om naar de Olympische Spelen te gaan. In mijn ploeg ging de voorkeur uit naar twee andere schaatsers. Dat vind ik zeker jammer, want je traint er de hele zomer heel hard voor. Ik weet ook dat ik de wereldtoppers het lastig kan maken", zegt Hoolwerf die het heel zuur noemt dat hij zich niet heeft kunnen laten zien."
Hoolwerf is prof bij een ploeg die langebaan- en marathonschaatsen combineert. "Ik denk dat dit een bewust keuze is geweest. Hij heeft dit altijd zo gecombineerd. Met twee sponsoren, de één wil alleen langebaan sponsoren en de ander alleen marathon, vult dat elkaar prachtig aan", aldus Hoolwerf die schaatst voor Team Clafis.

ELFSTEDENTOCHT

Ieder jaar wordt er gehoopt op een Elfstedentocht. "Voor een marathonschaatser is dat het ultieme. Als er een Elfstedentocht is tijdens de Olympische winterspelen dan komen er wel wat schaatsers terug verwacht ik. De winterspelen zijn om de vier jaar, de Elfstedentocht veel minder vaak. Nederland is zo'n schaatsland en die tocht is daarbij een grote mythe. Als die dit jaar komt zou het heel mooi zijn. Ieder jaar train je er ongemerkt voor. Dus als hij er komt ben ik er klaar voor", aldus een hopende Hoolwerf. "Het liefst heb ik dat hij er over twee/drie jaar is want dan ben ik op de top van mijn kunnen", besluit Hoolwerf.

Beluister hier de uitzending terug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.