Utrechtse landskampioenen: Quirijn Caspers en Nerida Drewes over hun 2017

© Ankie Hoogewind redgreenblue
UTRECHT - In het radioprogramma Namen en Rugnummers blikten Quirijn Caspers en Nerida Drewes terug op hun sportieve successen met Kampong en UZSC. Samen met Bert Kous komen alle hoogte- en dieptepunten aan bod.

KAMPONG

De mannen van Kampong werden voor het eerst sinds 1985 kampioen van Nederland. "Ik ben van 1987, dus ik ken het alleen maar van verhalen", lacht Caspers. "Succesvol jaar eindelijk en daar zijn we heel blij mee. Het was zeker geen trauma, maar het is wel heel lekker dat we hem gepakt hebben."
"Van de afgelopen vier jaar zaten we er nu het verst vanaf", zegt Caspers. Zijn ploeg stond in de winterstop namelijk mijlenver van een plek bij de play-offs. "We hebben die echt pas in de laatste seconde veiliggesteld. Na de eerste seizoenshelft had niemand er meer iets voor gegeven. Het leek helemaal nergens op, dus er zijn harde woorden gevallen. Na de Spelen waren een paar internationals de focus kwijt. Iedereen had wel wat en dat hebben we goed en fel besproken. We kijken dan wel waar het schip strandt."
De prestatie van Kampong was ook op meerdere vlakken historisch. "Voor het eerst won de nummer vier van de eindstand de play-offs om het kampioenschap", geeft Caspers aan. En na het eerste duel in de eerste play-off tegen koploper Bloemendaal zag het er alles behalve naar uit dat Kampong ging winnen. Bloemendaal won de eerste wedstrijd. "Iedereen heeft op zaterdag (van de tweede wedstrijd, red.) getwijfeld waar we het voor deden, maar weer met een goal in de laatste minuut hebben we die gewonnen. Zoiets groeit in een team. Fitheid is trainbaar, maar het is ook mentaal."

UZSC

De vrouwen van UZSC schreven ook historie met hun landstitel. "Volgens mij was de laatste keer 1942, toen bestond UZSC nog niet eens", zegt Drewes. "Afgelopen jaren merkten we steeds dat we dichterbij kwamen als club. Het was vorig seizoen echt tijd om het landskampioenschap te pakken. De mannen gingen voor de derde keer en wij dachten dat we als vrouwen niet achter konden blijven."
De Baarnse Drewes kijkt terug op een wisselvallig seizoen. "We kenden moeizame fases en zijn uiteindelijk derde geworden. Dat betekende dat we tegen de nummer twee speelden in de play-offs. Daarin hebben we ook nog een keer verloren tegen GZC Donk, dus in de derde wedstrijd was het erop of eronder. We stonden er toen wel als ploeg, waardoor we de finale haalden, maar het is zeker geen makkelijke race geweest."
Ook de mannen van UZSC werden landskampioen, maar dat was anderhalve week na de titel van de vrouwen. "Uiteindelijk is het wel een heel leuke huldigingsavond geweest", lacht Drewes.
Wil je het volledige gesprek terugluisteren? Klik dan op het audio-bestand.

Beluister hier het hele gesprek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.