De trainerscarrière van De Jong: al jaren kroonprins in de Galgenwaard

De Jong won in 2015 de award voor de beste coach van het jaar.
De Jong won in 2015 de award voor de beste coach van het jaar. © ANP
UTRECHT/MAARSSEN - De kogel is door de kerk: Jean-Paul de Jong is de nieuwe hoofdtrainer van FC Utrecht. Hoewel hij bekend staat als 'Mister FC Utrecht', bleef hij de afgelopen jaren vooral op de achtergrond. Hier een overzicht van zijn nog prille maar tegelijkertijd veelbelovende trainerscarrière...
De spelersloopbaan van De Jong staat de FC Utrecht-volgers uiteraard nog op het netvlies geschreven. Tussen 1993 en 2007 groeide hij uit tot publiekslieveling in de Galgenwaard. Met als absolute hoogtepunt zijn fabelachtige doelpunt in de gewonnen bekerfinale tegen Feyenoord in 2003.
De trainerscarriére van De Jong (47) is minder in het oog springend. De geboren Utrechter, die inmiddels al lange tijd in Maarssen woont, werkt al jaren in relatieve luwte. Maar hij geldt als groot talent.

BEGINJAREN

Als De Jong in 2007 zijn spelersloopbaan beëindigt, gaat hij als jeugdtrainer bij FC Utrecht aan de slag. In 2013 haalt hij zijn trainersdiploma na een stage bij Go Ahead Eagles, waar Erik ten Hag op dat moment hoofdtrainer is.

FC EINDHOVEN

In datzelfde jaar begint hij bij FC Eindhoven in de Jupiler League aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Met succes: in zijn eerste seizoen eindigt hij als zesde en een jaar later wordt hij zelfs tweede. Hij loopt daarmee promotie naar de Eredivisie nipt mis en wordt door zijn collega-trainers uitgeroepen tot beste trainer van de eerste divisie.
Na zijn vertrek bij FC Eindhoven is er aan interesse geen gebrek. Go Ahead Eagles wil hem als hoofdtrainer en de KNVB overweegt hem aan te stellen als bondscoach van Jong Oranje. Maar De Jong kiest voor het assistentschap bij zijn oude liefdes: FC Utrecht en Erik ten Hag.

FC UTRECHT

Als veldtrainer maakt De Jong opnieuw mooie tijden mee. Onder leiding van Ten Hag en De Jong speelt FC Utrecht al tweeënhalf jaar goed voetbal met aansprekende resultaten. De Domstedelingen worden vijfde (in 2016) en vierde (in 2017) in de Eredivisie en staan momenteel op de zesde plek.
De Jong weerstaat ondertussen opnieuw een lokroep van een andere club: in de zomer van 2017 wil PSV hem aanstellen als trainer van het reserve-elftal, dat uitkomt in de Jupiler League. Maar De Jong blijft FC Utrecht trouw.

GUNFACTOR

De fans van FC Utrecht lijken het wel te zien zitten dat Ten Hag wordt opgevolgd door zijn rechterhand. Tijdens de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft tegen NAC scandeerden ze de naam van De Jong. Ook zongen ze: "Laat je club maar in de steek", doelend op het vertrek van Ten Hag naar rivaal Ajax.

Sportverslaggever Gert Kruys over Jean-Paul de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.