Du Chatinier: "Jean-Paul weet als geen ander hoe deze spelersgroep in elkaar steekt"

© FCUPhoto
UTRECHT - Ton du Chatinier vindt dat FC Utrecht er goed aan gedaan heeft Jean-Paul de Jong aan te stellen als hoofdtrainer. De voormalig oefenmeester, die de FC in 2010 naar Europees voetbal leidde, had het verwacht. "Het moest er een keer van komen. Waarom dan niet nu?", zegt hij in gesprek met ELF Voetbal.

GELIEFD

Du Chatinier (destijds als interim-trainer) maakte in de jaren '90 kennis met de speler De Jong. "Een echte winnaar. Ook voor een trainer geen verkeerde eigenschap", aldus Du Chat. "Hij heeft als speler een hele goede periode gekend, met de twee bekerzeges onder Foeke Booy en is geliefd onder de aanhang. Dat is altijd lekker voor een trainer."

MANAGEN

"De kunst is om die winnaarsmentaliteit, die hij zonder twijfel heeft, over te brengen naar de spelersgroep. Het trainersvak bestaat tegenwoordig niet meer uit alleen een traininkje doen. Je moet ook managen. Weten hoe spelers in elkaar zitten. Nou, Jean-Paul weet als geen ander hoe deze spelersgroep in elkaar steekt", zegt Du Chatinier.
De Jong was twee jaar succesvol hoofdtrainer van FC Eindhoven en keerde daarna terug naar Utrecht om als assistent van Erik ten Hag aan de slag te gaan. Dat pakte ook zeer goed uit. Volgens 'Du Chat' gaat De Jong niet veel veranderen. "Hij weet welke aanpak tot succes heeft geleid. Realistisch voetbal, vanuit een strakke organisatie. Het lijkt me dan ook sterk dat hij nu ineens alles omgooit en 4-3-3 gaat spelen."