Van Seumeren legt de lat hoog voor FC Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Met een vrijwel nieuwe technische staf begint FC Utrecht volgende week aan de tweede seizoenshelft. Daarin wacht het in amper een week tijd drie clubs uit de top vijf. Achtereenvolgens: AZ, Feyenoord en Ajax. In die laatste wedstrijd keert Erik ten Hag voor het eerst na zijn vertrek naar Amsterdam terug in de Galgenwaard.

VIER DOELEN

Frans van Seumeren, de club eigenaar is in het RTV Utrecht-programma 'Een Berg Sport' helder over zijn verwachtingen. "De eerste doelstelling is minimaal vier punten uit de eerste drie wedstrijden. Daarna gaan we ons richten op de plaatsen die recht geven op de play-offs. Derde doelstelling is de play-offs winnen. Tenslotte moeten Ayoub en Labyad met Marokko naar het WK, dat is ook een doelstelling."

LOYAAL

Dat moet dan allemaal gebeuren onder leiding van Jean-Paul de Jong, die deze winter naar voren geschoven werd als opvolger van Ten Hag. "De club heeft zijn loyaliteit beloond", meent analist Gert Kruys, "Hij kon naar de KNVB, naar Go Ahead Eagles en naar PSV, maar hij bleef zijn club trui. Hij is de logische opvolger."
"Het was eigenlijk vrij simpel", verklapt technisch directeur Jordy Zuidam, "Jean-Paul is tien jaar geleden ingestapt, tegelijk met Frans (van Seumeren). Jean-Paul werd toen jeugdtrainer. Ze hebben toen het doel gesteld dat hij ooit hoofdtrainer zou worden. Er is toen een heel traject uitgezet dat hij met succes doorlopen heeft. Het moment is nu daar."
Huisdichter Korneel Evers was niet verrast. "Alles in mij hoopte dat hij het zou gaan doen." Dat de rest van de supporters die mening delen was al te merken bij het uitduel tegen NAC, toen zijn naam massaal gescandeerd werd.

ONRUST

Ineens staken verhalen de kop op dat De Jong niet breed gedragen zou worden binnen de spelers groep. Zuidam vindt die verhalen erg zwart wit. "Het is nooit zo geweest dat er geen vertrouwen was in Jean-Paul. Natuurlijk is een spelersgroep verdeeld als het om een assistent-trainer gaat die doorgeschoven wordt. Dat heeft Jean-Paul zelf aangegeven. Het zal voor sommigen even wennen zijn, maar eigenlijk was de enige vraag of hij de ideale opvolger was. Dat mogen mensen zich afvragen. Van het missen van draagvlak is nooit sprake geweest." Van Seumeren baalt dat persoonlijke gesprekken hierover zijn uitgelekt. "Toen dat artikel in Voetbal International kwam waren we wel verrast en teleurgesteld. Maar ik heb geen twijfel. Ik heb zelden zo'n gemotiveerd elftal gezien als laatst tegen Anderlecht."

ODE

In de eerste 'Ode' van 2018 staat dichter Korneel Evers ook uitgebreid stil bij het tot hoofdtrainer benoemen van zijn 'held' Jean-Paul de Jong. Appie Boonen maakt doormiddel van een videoboodschap zijn plannen voor 2018 openbaar. De uitbater van Zoudenbalch gaat vanaf volgende week op zoek naar de grootste Utrecht-supporter in zijn nieuwe rubriek 'De fan van Appie'. Aanmelden kan via fanvanappie@rtvutrecht.nl .
Een Berg Sport is de hele vrijdagavond te zien op RTV Utrecht. Zaterdagavond is er een twintig minuten lange reportage te zien over het trainingskamp in Spanje.

Frans van Seumeren: "Vier doelstellingen voor de rest van het seizoen"
Jordy Zuidam: "De keuze voor Jean-Paul de Jong was simpel"
Jordy Zuidam: "Er is altijd genoeg draagvlak geweest voor De Jong"
Korneel Evers en zijn ode aan Jean-Paul de Jong
Appie Boonen gaat op zoek naar de grootste FC Utrecht-fan
Tip Kick: Kruys vs Zuidam