Een Berg Sport met Gerard van der Lem: "JP moet afstand gaan nemen"

PROVINCIE UTRECHT - René van den Berg duikt vrijdagavond in Een Berg Sport in de geschiedenis van FC Utrecht. Te gast is Gerard van der Lem, die als rechtsbuiten 86 wedstrijden speelde voor de club uit de Domstad. Ook is er oog voor de actualiteit.
Met de ontmoeting tussen FC Utrecht en AZ voor de boeg zit Van der Lem in een spagaat. "Ik heb voor beide clubs gevoetbald, dus laat ik het maar op een gelijkspel houden." De oud-(assistent)trainer van ondermeer Ajax, Barcelona en AZ gaat met grote belangstelling kijken hoe Jean-Paul de Jong het er vanaf gaat brengen. De Jong maakt vrijdagavond zijn debuut als hoofdtrainer van FC Utrecht.
"Jean-Paul zal zichzelf willen bewijzen voor het publiek en ze willen bedanken voor het vertrouwen, maar het is wel moeilijk om door te schuiven van assistent-trainer naar hoofdtrainer. Het is vooral erg belangrijk hoe de spelers daarmee om gaan." Van der Lem begon zijn trainersloopbaan als assistent bij AZ, maar werd pas jaren later, nadat hij al een uitstap had gemaakt naar andere clubs, hoofdtrainer van de Alkmaarders. "Hij moet ook een andere rol aannemen. Meer van afstand. Hij moet met de billen bloot."

ZWART GELD

Van der Lem speelde van 1980-1984 voor FC Utrecht. Hij maakte ondermeer de zwartgeldaffaire mee. In 1981 viel de FIOD Galgenwaard binnen. Transfer- en salariskosten van verschillende spelers bleken zwart gefinancierd. De grote spelers profiteerden daar destijds ook van. "Ik beurde niet zo veel als Van Veen en Van Hanegem. Daar was ik nogal pissig over", vertelt Van der Lem humoristisch,"Maar ik heb wel veel terug moeten betalen aan de fiscus."

FAN VAN AP

Appie Boonen keert ook weer terug in een Berg Sport. Hij is op zoek naar de grootste FC Utrecht fan. Opgeven kan via fanvanap@rtvutrecht.nl . Clubeigenaar Frans van Seumeren kiest aan het einde van het seizoen de winnaar. Deze mag met de selectie op de elftalfoto. Alle deelnemers krijgen een Berg Sport vaantje.

Korneel Evers blikt in zijn ode vooruit op het drieluik met AZ, Feyenoord en Ajax. Gert Kruys neemt het in het spelletje 'Tip Kick' op tegen Van der Lem.
FC Utrecht - AZ is vrijdagavond vanaf 20.00 LIVE te horen op Radio M Utrecht 93.1FM.

Gerard van der Lem: "JP kan niet meer een arm slaan om een afgezeken speler"
'Ken je Club': Gerard van der Lem over de zwartgeldaffaire bij FC Utrecht
Fan van Ap: Appie Boonen is op bezoek bij FC Utrechtfan Cyriel Haggenburg
De Ode van Korneel Evers: "Een warm welkom in de hel"
Kruys VS Van der Lem

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.