Van Veenendaal verliest met Oranje

NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste nederlaag als Europees kampioen moeten incasseren. De Oranje Leeuwinnen, met Sari van Veenendaal uit Nieuwegein in de basis, gingen tijdens het trainingskamp in San Pedro del Pinatar in een oefenwedstrijd tegen Spanje met 2-0 onderuit.
De voetbalsters, die op het EK van afgelopen zomer in eigen land zes zeges boekten, hadden in een oefenwedstrijd in juni vorig jaar tegen Japan voor het laatst verloren. Oranje, zonder de geblesseerde Shanice van de Sanden maar met Renate Jansen, Lieke Martens en Vivianne Miedema in de aanval, zag enkele goede schoten op doel gestopt worden. Voor rust door de Spaanse keepster Dolores Gallardo en in de tweede helft door haar vervangster Sandra Pasos.
Aan de andere kant was het halverwege de tweede helft wel raak. Uit een hoekschop raakte de bal in de kluts en schoot Alexia Putellas raak. Een slotoffensief van Oranje haalde niets meer uit. In blessuretijd maakten de Spaanse voetbalsters na fouten in de defensie van Nederland via Gemma Gili zelfs de 2-0. De Bunschotense Esmee de Graaf die voor het eerst bij de selectie van Sarina Wiegman zit, kwam niet in actie. De ploeg van Wiegman speelt dinsdag nog een trainingswedstrijd tegen Engeland.