Shorttrackster Annita van Doorn vond haar Olympische Spelen 'supergaaf'

UTRECHT - Het is alweer een aantal jaar geleden, maar in 2010 stond shorttrackster Annita van Doorn uit Nieuwegein aan de start tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver. Ze weet dan ook als geen ander hoe de sporters in PyeongChang zich voelen en leeft elke wedstrijd intens mee voor de televisie: "Dan sta ik echt voor de bank te schreeuwen. Die zilveren medaille voor Yara van Kerhof bracht tranen in m'n ogen."
In UVandaag vertelt ze hoe ze haar Winterspelen heeft beleefd. "Dat was supergaaf. Een stadion van 15.000 mensen heb je niet vaak, maar dat hadden we daar wel. De Canadezen zijn zelf ook helemaal gefocust op shorttrack, dus dat maakte het extra gaaf. Ik kon m'n coach niet meer horen", lacht ze.

LAAG BIJ DE GROND

Shorttrack is een schaatsvorm op een 111,11 meter lang ovaal. Om soepel en snel door de bocht te komen, moet de rijder daarom heel laag bij het ijs zitten. "Dat heb ik wel eens eng gevonden", aldus Van Doorn. "Maar als je goed in je vel zit en je sterk voelt, is het alleen maar heel cool om zo laag bij de grond te hangen."
Van Doorn blikte ook nog even terug op de shorttrackers die vandaag in actie kwamen. "Yara's zilveren medaille op de 500 meter had ik wel verwacht en gehoopt, maar de mannen hadden de finale wel moeten halen. Dat vind ik echt heel sneu, omdat ze zo hard werken. Ze hadden echt een goede kans op goud, maar ze hebben het helaas niet gered. Ik verwacht nog wel dat Sjinkie (Knegt, red.) goud gaat halen en hopelijk kunnen de dames ook nog wat laten zien. Ik blijf ze in ieder geval aanmoedigen."