Utrecht gaat definitief voor Vuelta-start 2020: ploegentijdrit en etappefinish in de stad

UTRECHT - De provincie en de stad Utrecht willen zich definitief kandidaat stellen voor de start van de Ronde van Spanje in 2020. Samen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda hebben ze een plan ingediend voor het huisvesten van de wielerronde.
Het is de bedoeling dat donderdagavond de ploegenpresentatie is in Utrecht, vertelt een gemeentewoordvoerder. Een dag later wordt in de Domstad een ploegentijdrit gereden. Zaterdag volgt een etappe van Den Bosch die finisht in Utrecht en zondag is een etappe met start en finish in Breda.

FINANCIERING

De provincie en gemeente Utrecht zullen ongeveer tweederde van de financiering op zich nemen. Dat komt neer op 4,2 miljoen, die wordt gesplit door de provincie en de gemeente. Dat is te lezen in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad, die nog akkoord moet gaan met de plannen. De Brabantse partners verdelen samen het kostenplaatje van 2,2 miljoen.
Net als met de Tourstart in 2015 wil het stadsbestuur ook nu weer allerlei fietsgerelateerde evenementen organiseren in aanloop naar de Vuelta, die traditiegetrouw halverwege augustus begint.
Het college verwacht voor de komende editie van de wielerwedstrijd definitief te horen van de Spaanse wedstrijdorganisatie of de Vuelta-start inderdaad naar Utrecht komt.

TRIO

Als het definitief doorgaat, maakt Utrecht een bijzonder drieluik rond: in 2010 finishte een etappe van de Ronde van Italië in Utrecht. In 2015 was de Tourstart in Utrecht.
De lobby voor het binnenhalen van de Vuelta begon drie jaar geleden al. De laatste keer dat de Ronde van Spanje Nederland aandeed was in 2009. Toen begon de race in Assen.

Cor Jansen van het Business peloton Utrecht en wethouder Paulus Janssen praten over de Vuelta