Marathonschaatser Hoolwerf klaar voor natuurijs in Haaksbergen

EEMDIJK - Marathonschaatser Evert Hoolwerf uit Eemdijk ziet zichzelf als kanshebber voor de eerste wedstrijd op natuurijs van dit seizoen, morgen in het Twentse Haaksbergen. Hij won dit jaar al meerdere wedstrijden op kunstijs en hij werd tweede op het Open NK, achter zijn broer Bart.
Dat vertelde Hoolwerf vandaag live in de uitzending op Radio M. Net als de rest van de Nederlandse marathonschaatsers racete hij de afgelopen periode in Zweden, maar de terugreis uit Zweden verliep door het weer niet heel soepeltjes. "We hadden gisteren op het vliegveld van Stockholm een beetje last van een sneeuwstorm. Daardoor liep voor bijna het hele peloton de reis in de soep. Maar volgens mij is het grootste deel inmiddels wel weer terug."

NATUURIJS

De marathon in het Twentse Haaksbergen vindt hij een hoogtepunt. "Er word altijd heel erg naar de eerste uitgekeken. Zodra de temperatuur ook maar iets onder de 0 komt begint iedereen altijd al te roepen. Het is vooral een strijd tussen de ijsclubs. Het is hartstikke mooi, maar voor ons is het eigenlijk nog mooier als we echt op de plassen kunnen rijden."
Maar stiekem hoopt hij natuurlijk op schaatsen op de grote plassen, of misschien zelfs de Elfstedentocht. "Dat zijn de wedstrijden waar je het voor doet en waar je als marathonschaatser op hoopt. Als we het NK zouden kunnen rijden in Nederland zou supermooi zijn. Maar daarvoor is het denk ik al te laat in het jaar en hebben we nog te weinig vorst gehad."

KANSHEBBERS

Door twee valpartijen in de laatste wedstrijden is zijn ribbenkast is nog altijd gevoelig, aldus Hoolwerf. "Het was mijn eerste keer in Zweden. De eerste wedstrijd ging mis omdat ik hard ten val kwam. Daardoor kwam ik achter het peloton terecht, op een gat van 30 seconden. Dat rij je in je eentje niet zomaar dicht, zeker niet in Zweden. Daar kwam ik keihard achter. Donderdag was ik door het gedrang in het peloton weer betrokken bij een valpartij, dus het zat niet echt mee."
Maar met de vorm zit het wel goed, verzekert de schaatser. "Op de kunstijswedstrijden in Nederland ben ik het hele jaar al goed en kan ik me voorin laten zien. We zijn morgen als ploeg weer compleet, de Olympische Spelen-gangers zijn ook weer terug. Dus we hebben wat dat betreft een sterke ploeg staan. Ik sta er goed voor en we gaan het zien."
De provincie Utrecht heeft naast Hoolwerf nog een aantal goede marathonschaatsers die in Haaksbergen mee kunnen doen om de prijzen. Kijk hier voor een overzicht van de kanshebbers uit de regio.

Marathonschaatser Evert Hoolwerf maakt zich op voor eerste wedstrijd op natuurljs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.