IJs op veel plaatsen onbetrouwbaar, meerdere ongelukken in regio Utrecht

UTRECHT - Op zeker vijf plaatsen in de provincie Utrecht zijn vanmorgen mensen door het ijs gezakt.
Bij het Henschotermeer gebeurde dit twee keer. Een duikteam van de brandweer werd opgeroepen, maar omstanders hadden toen al ingegrepen. Zeker een van de slachtoffers moest naar het ziekenhuis.
De beheerder van de recreatieplas roept op om echt niet te gaan schaatsen op het Henschotermeer. Het ijs is nog veel te broos. Ook de Veiligheidsregio Utrecht roept op alert te zijn. "Let op uw kinderen en uw eigen veiligheid."
In Nieuwer Ter Aa zakte vanmorgen een meisje door het ijs. Ze schaatste op een bevroren sloot aan de Doude van Troostwijkstraat. Het ijs brak en het kind raakte te water. De hulpdiensten werden opgeroepen, maar omstanders wist het kind al met een touw uit het water te trekken. Het slachtoffer is in een woning opgevangen en gecontroleerd door het ambulancepersoneel.
Volgens de brandweer is er vanmorgen nog iemand in Nieuwer Ter Aa door het ijs gezakt en ook in het Houtense Kooikerspark ging het mis. Getuigen schoten te hulp en het slachtoffer moest naar het ziekenhuis. Ook in Nieuwegein ging het mis. Een schaatser die door het ijs zakte is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis afgevoerd.
De brandweerduikers uit Mijdrecht moesten vanmorgen in actie komen in Amstelveen. Bij het water aan de Laan Nieuwer-Amstel was iemand door het ijs gezakt. Hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, rukten massaal uit. Omdat de duikers van Mijdrecht een eind moesten rijden probeerden brandweerlieden het slachtoffer zelf uit het water te halen. Met een speciale schepzak lukte dat, waarna het slachtoffer met spoed is overgebracht naar het ziekenhuis.

"Je kunt verdrinken of onderkoeld raken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.