Roeiverenigingen druk bezig met opbouw Varsity

HOUTEN - De Varsity staat bekend als het grootste en oudste studentensportevenement van Nederland. Komende zondag wordt de 135e editie van het roeievenement gehouden. De studentenverenigingen zijn in Houten druk bezig met de opbouw.
Zo'n 5.000 toeschouwers worden er verwacht aan de zuidelijke oever van het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Houten en Culemborg. "Misschien wel meer, gezien het mooie weer", vertelt Triton-lid Tim Thijssen. Onder de 1.000 deelnemende roeiers zitten ook Olympiërs, zoals Kay Hendriks, Tone Wieten, Monica Lanz en Harold Langen.
Het evenement staat bol van de tradities. De 'Oude Vieren', een traditioneel hoofdnummer op de Varsity, wordt gevuld met de vier beste roeiers van iedere vereniging en wordt begeleid door een stuurman of -vrouw. Voorafgaand aan de 'Race der Oude Vieren' vindt de 'Race der Dames Vieren' plaats. De vier beste roeisters van de vereniging laten hier hun kunsten zien, zonder stuurman of -vrouw.

NAAKT

Traditiegetrouw zullen verenigingsleden van de winnaars van de 'Oude Vier' naakt in het water springen om de boot feestelijk te onthalen. "Bij het WK in Korea in 2013 werd deze traditie natuurlijk ook in ere gehouden", vertelt Thijssen. "Internationale media hadden daar behoorlijk wat interesse voor: ze begrepen er niets van!"
Het evenement is zondag live te volgen tijdens het radioprogramma Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht(93.1FM).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.