Kampong wil koppositie behouden, SCHC heeft rechtstreekse handhaving in eigen hand

© Maurice de Wert
UTRECHT - De hoofdklasse hockey bij de mannen is komend weekend toe aan de laatste speelronde. Kampong uit Utrecht heeft de koppositie in handen en blijft dat ook bij winst op bezoek bij HGC. De mannen van het Bilthovense SCHC kunnen dit weekend zich verzekeren van een extra jaar op het hoogste niveau.

COMPETITIEREGELS

Allereerst is het goed om te weten hoe de regels in elkaar zitten bij de KNHB. Als twee ploegen de competitie beëindigen met een gelijk puntenaantal, dan wordt (in tegenstelling tot bij andere sporten, zoals het voetbal) allereerst gekeken naar de meeste gewonnen wedstrijden. Als dat aantal ook gelijk is, wordt het doelsaldo erbij gepakt. Mocht dat ook gelijk geëindigd zijn, dan zijn de gescoorde doelpunten doorslaggevend. Mocht het uitzonderlijke geval zich voordoen dat al die zaken gelijk zijn, dan wordt naar het onderlinge resultaat gekeken.
Deze regels kunnen dit weekend voor regioclubs Kampong en SCHC belangrijk zijn.

KAMPONG

De ploeg van trainer Alexander Cox is bezig aan een ongekend sterk seizoen. Met nog één duel te gaan in de reguliere competitie is Kampong nog altijd ongeslagen; zestien duels werden in winst omgezet, vijf keer werd gelijkgespeeld. De voorsprong op nummer 2 Bloemendaal, dat ook nog niet verloren heeft dit veldseizoen, bedraagt twee punten.
Het behoud van de koppositie is voor Kampong om twee redenen belangrijk. Ten eerste geeft het de Utrechters het thuisvoordeel in de play-offs om het landskampioenschap. Het tweede duel van de best-of-three spelen de blauwhemden thuis en als het nodig is, wordt ook het derde beslissingsduel aan de Laan van Maarschalkerweerd gespeeld. Ten tweede levert competitiewinst een directe plaatsing op voor de Euro Hockey League van volgend seizoen. In het seizoen 2015/2016 wist Kampong het prestigieuze Europese toernooi te winnen.
Het laatste duel van de hoofdklasse speelt Kampong op bezoek bij HGC. De club uit Wassenaar staat zevende en is uitgespeeld. Het doet niet mee om de play-offs voor de titel en staat te ver weg van de play-out-plaatsen. Het heenduel in Utrecht won Kampong met 2-1.
Bij een gelijkspel van Kampong en een zege van Bloemendaal op Amsterdam hebben beide clubs een gelijk puntenaantal (54) en evenveel duels gewonnen (16). In dat geval wordt naar doelsaldo gekeken en dat van Bloemendaal (+53) is op dit moment beter dan dat van Kampong (+47), dus dan zou Kampong zakken naar de tweede plaats.

SCHC

In Bilthoven kon afgelopen weekend gejuicht worden. De mannen van Stichtsche versloegen Den Bosch met 2-1 en kwamen daarmee op de negende plaats te staan; een plek die goed is voor directe handhaving. SCHC heeft van de 21 duels er nu vijf gewonnen, drie gelijkgespeeld en dertien verloren.
De ploegen die de hoofdklasse afsluiten op de plekken 10 en 11 zijn veroordeeld tot het spelen van play-out-wedstrijden om promotie/degradatie. De nummer 12 degradeert rechtstreeks. Het enige gevaar voor SCHC komt nog van Pinoké, dat twee punten minder heeft.
Pinoké moet zondag op bezoek bij Den Bosch, dat afgelopen weekend dus verloor van SCHC. De Bilthovenaren hebben alles in eigen hand. Als het team van trainer Michiel van der Struijk weet te winnen van Rotterdam, is het verzekerd van nog een jaar hoofdklasse.
Bij een gelijkspel van SCHC is het afhankelijk van het resultaat van Pinoké. Mocht de club uit Amstelveen winnen, dan komen beide ploegen op 19 punten. Wel heeft Pinoké in dat geval het voordeel dat zij dan zes wedstrijden gewonnen hebben, tegenover vijf zeges van SCHC. Ook nummer 8 Tilburg (19 punten) kan dan een rol spelen, maar de Brabanders hebben met zes zeges ook een pluspunt ten opzichte van SCHC.

LIVE

Het belooft dus een razendspannende slotspeelronde te worden. Alle hoofdklasseduels beginnen om 16.00 uur vanwege de live-uitzending op Ziggo. HGC-Kampong en Rotterdam-SCHC zijn zondag live te volgen in Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM) met commentaar van Floris Mulder en Robert Claus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.