Utrechtse 1e klassers profiteren van nieuwe hockeypyramide

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht is volgend seizoen drie hockeyovergangsklassers rijker. Dat komt doordat er na dit seizoen een nieuwe klasse wordt ingesteld tussen de overgangsklasse, de op-één-na-hoogste afdeling, en de hoofdklasse.

PYRAMIDE

Op dit moment bestaat de top van de hockeypyramide uit de hoofdklasse (12 teams) en de overgangsklasse (2 poules van 12 teams). Volgend seizoen is er een hoofdklasse (12 teams), een promotieklasse (12 teams) en twee overgangsklasses (2 poules van 12 teams). Dit geldt voor zowel de mannen- als de vrouwencompetitie.

EXTRA PROMOTIE

In die nieuwe promotieklasse komen degradanten uit de hoofdklasse (maximaal drie) en de nummers één tot en met vijf van de huidige twee overgangsklassen, voor zover die niet zijn gepromoveerd. De nummers 6 en 7 van de twee overgangsklassen spelen in een play-off om de laatste twee tickets. Om de opengevallen plaatsen in de overgangsklasse op te vullen, promoveren er dit jaar extra teams uit de 1e klasse. De nummers 1, 2 en 3 uit elke afdeling promoveren. De nummers 4 spelen play-offs.

NIEUW

Bij de mannen is IJsseloever de enige nieuwe overgangsklasser. De club uit IJsselstein was vorig seizoen al dicht bij promotie, maar verloor toen van Leiden. Bij de vrouwen keert Schaerweijde uit Zeist terug in de overgangsklasse. Het Utrechtse Fletiomare gaat debuteren op dat niveau. Phoenix uit Zeist en Houten zijn nog in de race om zich via de play-offs voor de overgangsklasse te plaatsen.

OVERGANGSKLASSE

Van de huidige overgangsklassers is bij de mannen alleen Schaerweijde zeker van een plaats in de nieuwe promotieklasse. Voordaan uit Groenekan kan daar nog bij komen. Die ploeg gaat play-offs spelen. De mannen van het Utrechtse USHC en de vrouwen van Voordaan blijven in de overgangsklasse. De mannen van Phoenix vechten nog voor lijfsbehoud. Als ze zondag de slotwedstrijd van de competitie tegen Leonidas winnen, handhaven ze zich in de overgangsklasse. Bij een gelijkspel of een nederlaag volgt een play-off tegen een 1e klasser.

HOOFDKLASSE

In de hoofdklasse blijft de situatie komend seizoen onveranderd. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wordt de provincie Utrecht vertegenwoordigd door Kampong en SCHC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.