Chantage, dwang en pesterijen: kwart toprenners voelt zich onveilig

© Team Sunweb
WOERDEN - Zo'n 60 procent van de wielrenners die fietsen op topniveau heeft het afgelopen jaar een of meerdere vervelende ervaringen meegemaakt bij hun team. Een kwart voelde zich niet veilig. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie KNWU in Woerden.

CHANTAGE EN DWANG

De renners die onveilig voelen hebben bijvoorbeeld te maken gehad met verbale vormen van intimidatie, dwang of chantage door teammanagers/ploegleiders, trainers/coaches of sporters onderling. Ook is er sprake van pesterijen. 
In totaal hebben 113 profrenners en ruim 2000 amateurs via een enquête hun ervaringen gedeeld. Ook een derde van de amateurs geeft aan dat ze tegen nare ervaringen zijn aangelopen.
De KNWU gaf eind 2016 een onafhankelijk onderzoeksbureau de opdracht tot het onderzoek. Dat gebeurde naar aanleiding van berichten over intimidatie in de Nederlandse en internationale sportwereld.

GEWICHT

Volgens het onderzoek speelt de cultuur in het wielrennen een belangrijke rol. Vormen van grensoverschrijdend gedrag lijken erbij te horen. Ook op het onderwerp voeding en gewicht wordt door sommige ploegleiders en coaches te veel nadruk gelegd. Sporters spiegelen zich ook aan elkaar, maar fungeren daardoor onbedoeld als negatief rolmodel voor vooral jonge renners.

SEKSUELE INTIMIDATIE

Het aantal amateurrenners dat aangeeft in het afgelopen jaar wel eens met seksueel overschrijdend gedrag te maken te hebben gehad, is 95 (6% van de amateurrenners). Zij hebben tenminste één antwoord aangekruist binnen deze categorie. In de meeste gevallen gaat het om seksuele opmerkingen. Twee wielersporters geven aan dat zij seks hebben gehad tegen hun eigen wil in.

MEERDERE PETTEN

Machtige personen in de wielersport hebben ook veelal meerdere petten op. Hierdoor kunnen tegenstellingen in de belangen ontstaan. Er is daarnaast weinig tegenspraak en de arbeidsrechtelijke belangen worden nog niet goed genoeg behartigd, bijvoorbeeld door de vakbond.

VOORLICHTING

De onderzoekers, criminoloog Anton van Wijk en bijzonder hoogleraar sport en recht Marjan Olfers, vinden dat er veel meer voorlichting moet worden gegeven over ontoelaatbaar gedrag en moet het binnen alle geledingen bespreekbaar worden gemaakt. Daarnaast moeten vakbonden zich meer gaan inzetten om renners te beschermen en moeten renners goede managers in de arm nemen.

MINDER PLEZIER

Volgens de KNWU is duidelijk dat de harde cultuur bij veel sporters het plezier in de sport wegneemt. De bond gaat hiermee aan de slag. Ook start de KNWU met een campagne om intimidatie bespreekbaar te maken.
Het rapport vind je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.