Kampong viert de titel, maar zaterdag moet er alweer gevlamd worden

Kampong viert de titel
Kampong viert de titel © Fotostudio RedGreenBlue
UTRECHT - De hockeymannen van Kampong werden zondag voor de achtste keer in de clubhistorie landskampioen, Maar het feest mocht niet te lang duren. Zaterdag moeten de Utrechters alweer scherp zijn, want dan wacht de halve finale van de Euro Hockey League, tegen het Belgische Royal Herakles.
Die wedstrijd, en ook de eventuele finale op zondag, wordt gespeeld in Bloemendaal. Als Kampong, winnaar van de EHL in 2016, de finale bereikt, speelt het tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Bloemendaal en Rotterdam.

AFSCHEID

Het toernooi in Bloemendaal is het afscheidstoernooi van de oudgedienden Constantijn Jonker en Quirijn Caspers. Zij stoppen na dit seizoen en hopen hun loopbaan af te sluiten met een tweede Europa Cup in hun handen.
Constantijn Jonker viert zijn tweede en laatste titel met Kampong
Constantijn Jonker viert zijn tweede en laatste titel met Kampong © Fotostudio RedGreenBlue

ACHTSTE

De titel die dit weekend werd gepakt was de achtste in de clubgeschiedenis. De hockeytak van de omnisportvereniging (op Kampong wordt ook gevoetbald, gecricket en getennist) werd in 1935 opgericht, maar Utrecht moest tot 1968 op de eerste landstitel wachten. In de jaren '70 beleefde Kampong zijn 'Gouden Eeuw', met landstitels in 1972, 1973, 1974 en 1974. In 1985 volgde het  zesde kampioenschap. Een jaar later won Kampong voor het eerst de Europa Cup. In 1991 volgde nog de Europa Cup II.

NEERGANG

In de competitie was toen de neergang al ingezet en in 1994 resulteerde dat in degradatie naar de overgangsklasse. Kampong keerde al na één jaar terug op het hoogste niveau, maar na tien seizoenen, waarin nooit in het linkerrijtje werd geëindigd, volgde opnieuw degradatie. Ook nu keerde Kampong na één seizoen terug in de hoofdklasse, maar nu werden de zaken professioneler aangepakt. Kampong moest weer een topclub worden.
Missie volbracht, met aanvoerder Sander de Wijn is Kampong weer kampioen
Missie volbracht, met aanvoerder Sander de Wijn is Kampong weer kampioen © Fotostudio RedGreenBlue

TIJD

Dat had wel tijd nodig. Kampong was achterop geraakt bij Amsterdam, Bloemendaal, Oranje Zwart en Rotterdam, die de stap naar het professionalisme al eerder hadden gezet. Hoewel het degradatiespook wegbleef van de Laan van Maarschalkerweerd, duurde het tot 2012, vijf jaar na de promotie, voordat Kampong zich voor het eerst voor de play-offs plaatste. In 2012, 2013 en 2014 was de halve finale het eindstation, pas in 2015 werd de finale bereikt. Oranje Zwart was daarin te sterk.

EUROPA CUP

Omdat Kampong in 2015 wel de reguliere competitie had gewonnen, mochten de Utrechters meedoen aan de Euro Hockey League. Daarin bleek Kampong de sterkste, door in de finale Amsterdam te verslaan. De derde Europese prijs in de geschiedenis was de opmaat voor de terugkeer aan de nationale top. 
Kampong viert een treffer tegen Amsterdam
Kampong viert een treffer tegen Amsterdam © Fotostudio RedGreenBlue

TWEE TITELS

De winst in de Euro Hockey League werd gevolgd door twee landstitels. nadat vorig jaar Rotterdam werd verslagen, was Kampong dit jaar te sterk voor Amsterdam. Minder dan een week na dat kampioenschap gaan de Utrechters zaterdag en zondag op voor hun vierde Europese hoofdprijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.