Topamateurs zwaaien iconen uit in slotweekend

Kees Tol speelt zijn laatste wedstrijd voor Spakenburg
Kees Tol speelt zijn laatste wedstrijd voor Spakenburg © Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - In het laatste weekend van de competitie in de Tweede en Derde divisie staat er voor de clubs uit onze regio niets meer op het spel. GVVV en IJsselmeervogels staan in de Tweede divisie keurig in het linkerrijtje. Een klasse lager is Spakenburg kampioen, DOVO en Hercules eindigen in de middenmoot en De Meern en Magreb'90 zijn gedegradeerd.

AFSCHEID

De laatste competitiewedstrijd wordt, zeker door clubs die thuis spelen, traditioneel gebruikt om afscheid te nemen van vertrekkende spelers. Met name bij Hercules, Spakenburg en GVVV gaat het om spelers die de club lang gediend hebben en die daarom uitgebreid in het zonnetje zullen worden gezet.
Kevin Ligtermoet in een karakteristieke actie
Kevin Ligtermoet in een karakteristieke actie © Geert Lommers

LIGTERMOET

Hercules neemt na twaalf seizoenen afscheid van Kevin Ligtermoet, de rechtsback die in de zomer van 2006 overkwam van FC De Bilt. Ligtermoet (31) speelde meer dan 350 duels in Hercules 1. Hoeveel het precies zijn, is onduidelijk, aldus Hercules-archivaris Donald Noordhoff: "De bekerwedstrijden in die twaalf seizoenen zijn hierin dus niet opgenomen, omdat deze mij onbekend zijn", schrijft hij. Ligtermoet scoorde in totaal zestien doelpunten. Hij stopt en wordt hoofdtrainer van SVM in Maartensdijk.
De bekerwedstrijden in die twaalf seizoenen zijn hierin dus niet opgenomen, omdat deze mij onbekend zijn.
Hercules-archivaris Donald Noordhoff

SUCCESSEN

Toen Ligtermoet in 2006 bij Hercules kwam, was de club net gepromoveerd naar de 1e klasse. Daaruit degradeerden de Utrechters in 2010, om een jaar later via de nacompetitie weer terug te keren. Het was de opmaat naar een reeks promoties: in 2013 volgde promotie naar de hoofdklasse, in 2014 werd Hercules kampioen van de topklasse en sinds 2016 is de club Derde divisionist. Vorig seizoen speelde Ligtermoet met Hercules promotiewedstrijden voor een plaats in de Tweede divisie, maar daarin was Spakenburg te sterk.
Kees 'Pier' Tol (rechts) viert de titel in zijn Volendam
Kees 'Pier' Tol (rechts) viert de titel in zijn Volendam © Bert Kous

KEES 'PIER' TOL

Spakenburg was een jaar geleden in de halve finale van de play-offs dus te sterk voor Hercules, maar degradeerde uiteindelijk wel naar de Derde divisie. Het is het dieptepunt in de tijd dat Volendammer Kees 'Pier' Tol bij de Blauwen speelde. De spits kwam in de zomer van 2013 over van Noordwijk en was in 159 offciële wedstrijden voor 125 Spakenburg-treffers. Vooral bij HHC Hardenberg zullen ze blij zijn dat Tol volgend jaar weg is bij de Blauwen. Tegen de Sallanders maakte hij maarliefst elf doelpunten.

BELANGRIJKSTE

Zijn belangrijkste doelpunt maakte hij in zijn eigen Volendam. Op 24 mei 2014 speelde Spakenburg en GVVV daar een beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de topklasse. Spakenburg won die wedstrijd met 2-1, het winnende doelpunt kwam van de voet van Kees Tol. Aangever was zijn neef Nick, die tot vorig seizoen ook bij Spakenburg speelde.
Tol (31) neemt bij Spakenburg afscheid met het kampioenschap van de Derde divisie en vervolgt zijn loopbaan volgend seizoen bij Spijkenisse, dat nu nog strijdt tegen degradatie uit de Derde divisie.

BONKE

GVVV neemt zaterdag na zeven seizoenen afscheid van Wouter Bonke. De verdediger (33) speelde tot 2011 in Groningen, eerst voor Be Quick 1887, later voor Gronitas. Toen hij voor zijn werk naar Utrecht verhuisde, belandde hij bij het net naar de Topklasse gepromoveerde GVVV. 
Wouter Bonke speelde zeven seizoenen voor GVVV
Wouter Bonke speelde zeven seizoenen voor GVVV © Geert Lommers

BEKERSTUNT

In Veenendaal viel Bonke met zijn neus in de boter. Hij maakte deel uit van het team dat in het najaar van 2011 opzien baarde in de KNVB beker door Eredivisionist Excelsior (0-3 winst in Rotterdam) en Eerste divisionist Sparta (na strafschoppen) uit te schakelen. In de kwartfinale was AZ te sterk.
Twee en een half later was Bonke met GVVV dicht bij het grootste succes in de clubgeschiedenis. Samen met Spakenburg eindigden de Veenendalers bovenaan in de Topklasse. Een beslissingswedstrijd, in Volendam, moest de kampioen bepalen. GVVV verloor met 2-1.

DIEPTEPUNT

Het echte dieptepunt in Bonkes GVVV-loopbaan volgde in 2015. Teamgenoot Joey Snijders werd achter het stuur van zijn auto getroffen door een hersenbloeding en kreeg een zwaar ongeluk. Snijders vocht weken voor zijn leven en werd uiteindelijk blijvend invalide.
GVVV-spelers steken Joey Snijders een hart onder de riem
GVVV-spelers steken Joey Snijders een hart onder de riem © Bert Kous/RTV Utrecht

NIEUWE CLUB

Bonke, die in 206 wedstrijden voor GVVV vier doelpunten maakte, wil nog niet stoppen. Hoewel er wat contacten waren met Huizen, waar tot voor kort voormalig GVVV-trainer Erik Assink de scepter zwaaide, heeft hij nog geen nieuwe club.

PROGRAMMA

Het programma voor de Tweede en Derde divisie ziet er voor zaterdag en zondag als volgt uit:
Tweede divisie:
GVVV - VVSB, Barendrecht - IJsselmeervogels
Derde divisie A:
Spakenburg - Jong Almere City, Magreb'90 - Dovo
Derde divisie B:
Hercules - ADO'20, De Meern - Jong De Graafschap
Radio M Utrecht doet dit weekend live verslag van de duels in de Tweede divisie en van Hercules - ADO'20.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.