Zuilense oud-wielrenner Mies Stolker overleden: "Hij was een held voor de buurt"

© Museum van Zuilen
UTRECHT - Voormalig profwielrenner Michel 'Mies' Stolker is op 84-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dit aan de NOS laten weten.
Stolker, in 1933 geboren in Zuilen, maakte van 1956 tot 1966 deel van het profpeloton. Hij stond onder meer onder contract bij de ploeg van Jacques Anquetil. Hij won in 1956 een etappe in de Ronde van Italië en was in 1964 succesvol in de tiende rit in de Ronde van Spanje. Hij ging ook drie keer van start in de Tour de France. In 1962 hielp hij Anquetil aan zijn derde zege in de Ronde van Frankrijk.
Hij pakte in dat jaar zelf de eindzege in de Midi Libre. Ook haalde hij klasseringen in de top tien in de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije, Parijs-Tours en Luik-Bastenaken-Luik.
Stolker bekende in 2007 in het televisieprogramma De Avondetappe dat hij tijdens zijn loopbaan doping had gebruikt. Hij nam amfetamine, dat volgens hem in die tijd veel in het peloton werd gebruikt.

LONGONTSTEKING

Wim van Scharenburg maakte een paar jaar terug een expositie over Stolker in het Museum van Zuilen. Hij had hem vorige week nog aan de telefoon. "Toen vertelde hij dat hij nog uiterlijk tien dagen te leven had. Hij had een longontsteking met wat complicaties."
"Dat betekende dat hij achter een rollator of in een rolstoel terecht zou komen en dat wilde hij niet", zegt Van Scharenburg tegen Radio M Utrecht. "Euthanasie kon niet, dus toen heeft hij zelf gekozen voor een weg van niet meer eten en drinken. Dat was een moeilijke weg."
Stolker is een held voor de buurt, zegt Van Scharenburg. "Hij heeft als enige Zuilenees meegedaan aan de Tour de France, drie keer zelfs. Geen enkele Utrechter doet hem dat na. Daarnaast was het een uiterst aimabele man, nog belangrijker."
In 2015 werd Mies Stolker voor het laatst op tv geïnterviewd door RTV Utrecht:
'Mies Stolker was een uiterst aimabele man'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.