Voetbalpiramide: (nog) geen promotie, wel leeftijdsgrens voor beloften

© RTV Utrecht / Arnold Schenk
UTRECHT - Er komt de komende twee seizoenen nog geen doorstroming tussen de Eerste en de Tweede divisie van het Nederlandse voetbal. Wel komt er een leeftijdsgrens voor spelers van beloftenteams van profclubs. Dat is donderdag besloten tijdens een bijzondere bondsvergadering bij de KNVB. Voor het seizoen 2019/2020 zijn meer veranderingen voorzien, met name wat betreft het aantal beloftenteams.

BEPERKING

Beloftenteams mogen komend seizoen alleen bestaan uit spelers die 23 of jonger zijn. Dat betekent een fikse beperking voor Jong FC Utrecht. Dat mag voortaan in de Eerste divisie doelman Nick Marsman niet meer opstellen. Ook een situatie als afgelopen seizoen met Anouar Kali is niet meer mogelijk. De middenvelder maakte na een lange blessure eerst minuten in competitieduels van Jong FC Utrecht alvorens bij de A-selectie aan te sluiten.
De profclubs hebben onderling afgesproken nog niet op de plannen te reageren.
Anouar Kali mag geen ritme meer opdoen bij de beloften
Anouar Kali mag geen ritme meer opdoen bij de beloften © FCU Photo

IJSSELMEERVOGELS EN GVVV

"Het is een stap in de goede richting", zegt voorzitter Frank van den Bos van Tweede divisionist IJsselmeervogels. "Maar niet meer dan dat. Het is spijtig dat er nog geen besluit is genomen over promotierecht in plaats van promotieplicht." Namens GVVV vult bestuurslid Loek Budding aan: "Het blijft lapwerk. Wij zijn en blijven tegenstander van deelname van beloftenteams in onze competitie."
Een stap in de goede richting
IJsselmeervogels-voorzitter

ONDERZOEK

De komende jaren wordt wel onderzocht hoe promotie van de Tweede naar de Eerste divisie het beste geregeld kan worden. De bond wil daarbij onder meer kijken of de speeldag van de promoverende amateurclub kan worden gerespecteerd. Tevens wordt onderzocht of het verplichte aantal contracten zoals dat geldt in de Tweede divisie ook van kracht kan blijven als een club promoveert naar de Eerste divisie.

HOOFDKLASSE

Na 2019 zullen er geen beloftenteams meer in de hoofdklasse spelen. Tweede elftallen die uit de Derde divisie degraderen komen dan terecht in een aparte beloftencompetitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.