2,1 miljoen euro voor Vuelta, Utrechtse start in 2020 bijna rond

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht trekt de buidel voor de start van de Vuelta in 2020. Provinciale Staten stemde vandaag in om daar 2,1 miljoen euro aan uit te geven. Daarmee lijkt een van de laatste stappen voor de komst van de Spaanse wielerronde een feit.
Het idee is om drie dagen van de Ronde van Spanje in Utrecht door te laten brengen. In de stad zullen de ploegenpresentatie en een tijdrit plaatsvinden. Op de derde dag start de fietskaravaan in Den Bosch, waar het met een grote boog via de Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort weer zal finishen in Utrecht. De vierde en laatste rit in Nederland zal beginnen en eindigen in Breda.

VERZET

Het besluit om de Vuelta in 2020 in Utrecht te laten starten was nog niet in beton gegoten. De voltallige oppositie gaf eerder aan niets in een miljoenenbijdrage te zien. Veel partijen zien geen taak weggelegd voor de provincie en vinden dat het geld anders besteed moest worden.
Een voorstel van de PvdA om het bedrag van 2,1 miljoen te verlagen naar 500.000 euro kreeg geen meerderheid.
Ook het CDA en GroenLinks, allebei coalitiepartners, waren op de voorhand kritisch, maar gingen vandaag alsnog overstag. In een commissievergadering werd duidelijk dat deze partijen meer aandacht willen voor onder andere fietsbeleid en duurzaamheid. Veel oppositiepartijen vinden dit veranderende standpunt ongeloofwaardig.

EISEN

Deze wensen heeft gedeputeerde Pim van den Berg nu uitgewerkt op papier in een extra memo. Zo kijkt hij of er sneller geld kan naar de snelfietsroute tussen Amersfoort en Utrecht. Ook duurzaamheid krijgt aandacht. De bermen langs de route van de Ronde van Spanje zouden bezaaid kunnen worden met "Vuelta"-rode bloemen, om insecten aan te trekken. Ook moet er gekeken worden of mbo'ers of vmbo'ers uit de regio mee kunnen werken met de voorbereiding en de uitvoering.
Of het daadwerkelijk wordt uitgevoerd is nog maar de vraag. In de brief wordt vooral gekeken naar mogelijkheden, maar er worden geen echte toezeggingen of beloftes gedaan aan de partijen. "De memo geeft ons vertrouwen dat we hier met droge ogen kunnen bestemmen", aldus het CDA. De SGP vindt de toevoeging van de gedeputeerde waardeloos. "Ik heb nog nooit zo'n hoop onzin bij elkaar gezien", aldus fractievoorzitter Gijs van Leeuwen.

MOOI FEEST

Ook in de gemeente Utrecht is verheugd gereageerd op de 2,1 miljoen euro die de provincie betaalt. Wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken) noemt de uitkomst "goed nieuws voor de stad en de regio".
Verschuure: "Eerder ontving Utrecht al de Giro d'Italia (2010) en de Tour de France (2015). Veel Utrechters zien er enorm naar uit om de Vuelta in 2020 te verwelkomen: een mooi feest voor alle Utrechters met name voor de sportliefhebbers. Het is ook een impuls voor de economie en het toerisme in de Utrechtse regio."
Voorzitter Cor Jansen van Business Peleton Utrecht: "De bestuurlijke voorbereiding voor dit plan is heel goed geweest. Dus dat een meerderheid voor is, komt niet uit de lucht vallen. Er is ook sprake van een evenwichtige politieke keuze."
EN NU?
Het financiële plaatje voor een Vuelta in 2020 is nu rond. De provincie Brabant en gemeenten Breda en Den Bosch hebben al groen licht gegeven qua bijdrages. Zodra een bod officieel is ingediend bij de organisatie van de Spaanse ronde doet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook nog 2,5 miljoen in het zakje.
Het Business Peloton Utrecht heeft goede hoop dat de start dan een feit is. Op 25 augustus moet duidelijk worden of de Vuelta-start zeker naar Utrecht komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.