Oude beelden van DOS opgedoken

© Het Utrechts Archief
UTRECHT - In het Utrechts archief zijn oude bewegende beelden van de Utrechtse voetbalclub DOS opgedoken. Het gaat om tot nu toe onbekende beelden uit 1944 van de promotiewedstrijd in de Galgenwaard tegen OSV.
Behalve wedstrijdbeelden staan er op de film ook ook opnamen uit de kleedkamer en van het feest in het N.V.-huis op de Oudegracht na de promotie. De beelden zijn eind deze maand voor het eerst weer te zien in het Utrechts Archief.
Het promotiefeest van 1944
Het promotiefeest van 1944 © Het Utrechts Archief

DUMORTIER

Duidelijk zichtbaar op de beelden zijn de DOS-legendes Evert Veltmeijer en Gerard van Leur, en uiteraard de grote vedette uit die tijd, Piet Dumortier. De aanvaller speelde voor de Tweede wereldoorlog één keer in het Nederlands elftal, maar overleefde de oorlog niet.
Dumortier overleed vlak voor de bevrijding, toen hij met difterie aan de ijzeren long in het ziekenhuis lag. Bij een bomalarm ontstond een stroomstoring, waardoor de ijzeren long niet meer werkte en Dumortier stikte. Hij was pas 29.
Piet Dumortier
Piet Dumortier © Het Utrechts Archief

VERTONING

De film wordt op 30 juni vertoond aan genodigden en zal daarna enkele weken te zien zijn in Het Utrechts Archief op de Hamburgerstraat. Het gaat niet om de oudste beelden van DOS, die liggen bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.